去到KCC買杯嘢飲,得個「西臉4眼姐姐」睇鋪,當時無人,叫佢幫我check下D coupon仲用唔用到,結果佢"吓"咗一下!然後西臉地問我要咩。我叫咗杯嘢再check埋D coupon,用咗佢唔夠15秒,然後叫我補返$8,我重覆一次我叫既嘢及再提醒佢係要"凍少冰"的,佢無應我,然後再西臉機械式叫我補$8,咁咪補囉。(買杯嘢啫,唔洗西口西臉咁既態度呀!!)之後有一班人黎買嘢,其間佢同事回來,結果一路等我杯嘢,都唔見有,我見人群散咗佢另一個員工,原來條西臉4眼姐姐沖咗杯熱既比我!明明講咗兩次要"凍少冰"的,咁都會沖錯,變咗我又要再等啦!另一個員工見我一臉不滿,對我態度很好,話"不好意思",我就當著大家面大聲同佢講:『我跟這位「西臉4眼姐姐」重覆咗兩次,佢都沖錯比我,態度又差,想點呀!』這位態度很好的員工就很快幫我沖過,及跟我說不好意思。最後我跟這位這位態度很好的員工講:「叫你同事唔想做就咪鬼做啦!」
(買杯嘢啫,唔洗西口西臉咁既態度呀!!)

2022-09-26
10 分鐘 (外賣自取)