2021-10-11
疫情令到好多人都冇辦法去旅行,所以唯有以各種唔同國家嘅美食實行食咗當去咗🥲今次,我哋去食西班牙美食,係香港真係好少會去正宗西班牙餐廳享用西班牙菜式,所以呢間餐廳係由我朋友安排😙。當聽到佢話荔枝角嘅時候,我都打左個突,唔太相信會有正宗西班牙菜。呢間餐廳好近地鐵站,朋友提早訂左位,去到入面已經係滿座既狀態,餐廳已落地玻璃裝修,朋友要求安排坐喺玻璃隔離嘅吧枱,有啲似坐係街上面一位享受美食又可欣賞到街外風景,傾吓偈甘又渡過一個晚上。美食分享如下:1. 傳統烤焗多士,西班牙有機小蕃茄,香蒜及初榨橄欖油 - 店員會好細心講解食法,涂上小蕃茄同香蒜係多士上面,再上小小橄欖油,呢個口味好特別,朋友話西班牙都好中意甘食多士,可以一試。2. 手切特選伊比利亞黑毛豬燻肉薈萃 - 入面有4款唔同質感既黑毛豬燻肉,每一款都薄切,配上酒一齊食,真係食出一種高級酒店既享受,但原來只係$148,抵食!3. “Rustic o” 特色西班牙炸蛋 “Broken egg” 伴香脆薯絲及辣肉腸碎 - 炸蛋流出既蛋液配上薯條絲,完全唔可以同茄汁相比,兩種感覺,辣肉腸碎拼埋薯蓉一齊食,都唔錯。4. 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯 -
美食分享如下:
4. 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯 - 海鮮好大隻,食得出好新鮮,唔係急凍雪藏果啲貨色,飯就入晒海鮮既味道,粒粒分明,而黑毛豬就切粒,同飯融會埋一齊,每一啖飯都會食到黑毛豬,用料豐富👍🏻必試
5. 慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯 - 呢個乳豬好嫩,豬味好出,入口即化。好好食😋
6. 傳統西班牙Churro炸脆條伴雲呢拿雪糕同朱古力慕絲 - 呢個甜品一定要食,幾飽都要食返個先叫完滿,岩岩炸起既脆條點上朱古力慕絲同埋雪糕,真係好正!