小編都好耐冇去Cafe chill chill佢👉👈所以就走咗去西營盤睇下有啲咩Cafe值得一試😁點知行行吓就比店舖門口果一幅壁畫吸引着,所以就索性行咗入去試吓🤭Crispy Bistro係一間富有文藝氣息嘅咖啡店😚除店外有一幅以香港森林生物多樣性為題嘅壁畫之外,店內亦都有兩個一紫一白寫住“風花雪月”同“詩朋酒友”四個字嘅燈箱,非常有特色😆-🍴蜜糖堅果雪糕窩夫 Homemade Waffle with Mixed Nuts, Honey and Nougat ice-cream店舖嘅窩夫都係自家製,絕對新鮮😌而且係窩夫表面都放上左一球鳥結糖Glacio雪糕🍨,亦都放左大量嘅Nuts☺️再略為加咗少少蜜糖作調味,真係非常吸引😘窩夫入口質感厚身鬆軟,並唔係外脆內軟個種😜反而感覺上就冇咁熱氣😏而且窩夫配上左Nuts同蜜糖,所以入口味道亦唔會過於單掛😎而且窩夫入口食落亦有好香嘅果仁味,香脆嘅果仁亦都令成個窩夫整體嘅感覺變得更加豐富😜另外,窩夫表面亦都放上左一球非常特別嘅鳥結糖雪糕,雪糕入口有淡淡的奶香味☺️而且中間亦都有啲Nuts喺度,所以入口口感同樣係非常豐富。而且雪糕嘅質感非常幼滑😆熱辣辣嘅窩

蜜糖堅果雪糕窩夫

窩夫入口質感厚身鬆軟,並唔係外脆內軟個種😜反而感覺上就冇咁熱氣😏而且窩夫配上左Nuts同蜜糖,所以入口味道亦唔會過於單掛😎而且窩夫入口食落亦有好香嘅果仁味,香脆嘅果仁亦都令成個窩夫整體嘅感覺變得更加豐富😜另外,窩夫表面亦都放上左一球非常特別嘅鳥結糖雪糕,雪糕入口有淡淡的奶香味☺️而且中間亦都有啲Nuts喺度,所以入口口感同樣係非常豐富。而且雪糕嘅質感非常幼滑😆熱辣辣嘅窩夫配上冰凍嘅雪糕,成個配搭真係無得輸😝
拿鐵咖啡

🍴拿鐵咖啡 Latte
咖啡☕️是用咗意大利有名嘅Lavazza Coffee冲調。咖啡嘅拉花都算係幾靚🤫入口味道亦相對比較有驚喜。Latte入口有香濃嘅咖啡味,而且隻咖啡味亦相對比較易入口😋隱約亦都飲到有少少奶香味。Latte入口口感順滑,咖啡味香醇而不俗😚而且表面嘅拉花即使飲到落底都冇走樣,奶泡本身確實打得非常細密🤗而且入口亦都唔會飲都有粗泡。整體來講,小編確實係幾鍾意呢一杯Latte,咖啡味香,但又唔會冇奶香味,而且個拉花都算係拉得幾靚😆
招牌莓果花茶

🍴招牌莓果花茶 Signature Floral Tea
花果茶☕️用咗德國出品嘅Hälssen & Lyon沖泡調配而成,當中亦都加入左新鮮蘋果🍎同香橙🍊去豐富花茶嘅香味。
花茶聞落嘅味道非常香甜😳而入口有好香嘅花香同莓果果香味,帶有酸酸甜甜嘅感覺☺️味道清新天然,消滯一流🥰而且花茶旁邊亦都配上左蜜糖,加埋入花茶一齊飲會多咗一種蜜香味😉花茶嘅味道亦都會更加突出,而且飲落亦都會較有層次🤫整體來講,花茶嘅味道相當唔錯,花果味非常突出🤗而且花茶嘅甜度可以用蜜糖自行調整,再者一壼花茶其實可以同朋友兩個人share飲🤭都幾抵飲吓架!

蜜糖堅果雪糕窩夫
拿鐵咖啡