2017-12-02 3103 瀏覽
放假好友相約銅鑼灣食午餐,我事先搵定餐廳,用openrice訂座,訂1230遲咗少許到,因大廈兩部𨋢只淨一部運作,所以地下等𨋢人龍排到出行人路,大廈管理員要在大廈門口疏道排隊人士!去到門口已轉聖誕節裝飾!入內先向店員展示訂位紀錄,佢比咗窗邊卡位我哋!地方唔大,桌椅放得密,粉藍色撞白色色調柔和,店員放低餐牌,亦比到推薦我哋!加嘅甜品可以叫起!落單後食物好快到!午餐:前菜—蘋果扁豆藜麥鮮果沙律,配熱情果醬:細細碗,材料多,蔬菜新鮮,蘋果爽脆,藜麥我唔太喜歡,好在唔算多!熱情果醬酸甜好味!調味唔使多!吊味就好!餐湯—兩款湯可選,我哋揀西湯:蘋果南瓜甘荀忌廉濃湯:主菜:點心拼盤($108)一籠四件,即叫即蒸(因為呢個菜係最耐)翡翠豆苗餃:綠色賣相靚,皮煙韌,餡料見啡色多過綠色,木耳碎多過豆苗,味道清爽好味!芋絲春卷:春卷脆皮,芋頭絲香濃!一絲絲好味!素叉燒包:包身鬆軟,素叉燒粒口感做得好似真肉,醬汁甜膩!好味!素翅香菇燒賣:賣相靚,皮薄,雖然唔知係乜嘢扮嘅,肉質幾似肉!好味蕃茄鮮菇杞子麵:鮮茄湯底好濃,麵係扁意大利麵,煙韌彈牙,配料有嫩滑香菇片,蕃茄肉索晒湯,西蘭花/椰菜花爽口!好味鮮茄芝士

去到門口已轉聖誕節裝飾!入內先向店員展示訂位紀錄,
加嘅甜品可以叫起!落單後食物好快到!
午餐:

餐湯—兩款湯可選,我哋揀西湯:蘋果南瓜甘荀忌廉濃湯:
主菜:

點心拼盤($108)一籠四件,即叫即蒸(因為呢個菜係最耐)
芋絲春卷:春卷脆皮,芋頭絲香濃!一絲絲好味!

鮮茄芝士焗吉列猴頭菇飯($98)賣相靚,焗飯熱辣辣,芝士溶晒拉得出絲!味道幾香濃,吉列猴頭菇金黃色好靚,外脆內煙韌,配菜有茄肉、紅蘿蔔塊🥕淋身,不過鮮茄醬唔夠酸,比較淡口,白飯似意大利飯,有咬口!煙韌好味!

餐飲:

鹹柑桔蜜:有柄玻璃杯,夠熱,柑桔味自然唔假,不過唔夠濃,無咗鹹柑桔嘅鹹香(可能素食店想健康啲)
檸檬蜂蜜生薑茶:朋友飲

甜品

白桃雪葩($20)細細球賣相平實,白桃味好濃,雪葩好滑!果肉感好重!唔太甜,好似食緊雪葩形態嘅白桃
宇治抹茶茉莉千層班戟($20)賣相靚,班戟軟滑,茶味唔澀,紅豆蓉唔多,甜膩好味!不過食唔出茉莉花味(如果面頭嘅乾花係茉莉花嘅)唔太甜!好味!

食物好哋有特色,唔係平時食嘅中式素菜,西式同日式煮法,清啲無油膩感!好味!

店員有禮斯文,收碟上菜勤快,而且知道我哋會分享食物之後,會主動比碟同湯匙我哋分食物,細心(唔係一個,係幾個都會記得我哋分菜)抵讚!

素菜唔一定好齋!也可以好味(當然未必會好健康)

店內9成都係女士食客!女士喜燒素食?
用匯豐信用卡午市有折
訂位方便又可以賺亞洲萬里通!正!
2017-12-01
慶祝紀念