2017-01-16 2610 瀏覽
太太部電腦隻HD死左,我地一齊去左高登黃金睇下,順便打邊爐,現在啲電腦野真係愈黎愈平,21吋Mon都唔使一千蚊!我地訂左枱6:30,火鍋店係新開張,記得以前呢度係明將,中學時候都成日幫襯。餐廳要行上一層,面積唔算大,好彩有訂位,湯底選了花膠醉雞鍋,先係湯,雞同花膠都是分開的,水滾了再落,雞幾滑,花膠好彈牙!我相信係真。花膠,唔怕魚肚,浸左落鍋既花浸吸收了酒味,更加好味!牛切肥牛一盤有四,五片,長條型,雪花肥肉不是很多,肥牛幾爽有牛味。火鍋我喜歡愛炸響鈴,落鍋只需五秒,多就Over了,響鈴脆,但淋左都不會鬆散,是出色的。這裡有一種特別的火鍋料,白饍片!一般餐廳都不會有,白饍片薄切得很,易熟,熟左的饍片好香饍味,成片已經縮埋一團,骨不多,爽脆!另外order了九肚魚,椒鹽就食得多,打邊爐咁食就未試過,九肚魚好滑,肉質好軟淋淋,骨不算多。魚方面的報告告一段落,說說其他,南瓜流心丸挺特別,一咬啲南瓜蓉出晒黎,是真正的流心丸!灸燒芝心丸又是一上品,黃黃肥肥的芝心丸,熟了以後更肥!內面的芝士初時吃時有點像沙律醬,橙色的,慢慢再吃就感覺到有芝士味,甜甜的。鳳城水餃皮薄但包得好實,唔會口碌碌去下爆晒出
魚方面的報告告一段落,說說其他,南瓜流心丸挺特別,一咬啲南瓜蓉出晒黎,是真正的流心丸!灸燒芝心丸又是一上品,黃黃肥肥的芝心丸,熟了以後更肥!內面的芝士初時吃時有點像沙律醬,橙色的,慢慢再吃就感覺到有芝士味,甜甜的。鳳城水餃皮薄但包得好實,唔會口碌碌去下爆晒出來,芝士腸充滿芝士味!這餐廳要讚一讚,因為這裡無水是加湯的不是加水,味道不會因為加水而溝淡,食到最後還有酒味的!
醬油大家自己加的,距離我的枱都幾遠。雪糕除左雀巢還有其他的味道,綠茶味甜,中間還夾雜奶味,好味!