2024-01-20 42 瀏覽
平時行西九好少行到故宮博物館個邊,今次同朋友無意中行到博物館呢頭仲要比我哋發掘到高質中菜館。餐廳取名下江南,有古時乾隆下江南品嚐美食嘅含意。入到餐廳,環境闊落,門口做咗拱門嘅設計,有宮廷風。而枱與枱之間亦都唔會太過窄,整體坐得舒服。餐牌上邊有多項嘅選擇,有選擇困難症嘅我就同朋友揀咗個二人套餐就唔使諗咁多啦。首先就嚟咗桂圓紅棗茶,飲落口好清甜,個味一啲都唔假,明顯係來自桂圓嘅甜味。而飲完一啖之後會有紅棗嘅after taste,個人嚟講幾鍾意。前菜係如意菜配花雕醉雞,如意菜其實係三絲嘅涼拌,有調味唔會太鹹,食落都幾清新。至於花雕醉雞就正常發揮肉質唔會嚡,亦都有淡淡嘅花雕酒味。而主菜方面,我哋就揀咗重慶小面配雲吞同埋火燻鴨子獅子頭燴菜飯。重慶小面尤其出色,面嘅質地彈牙,食落有咬口。加埋一啲肉碎花生同埋酸菜撈埋一齊食,食落好惹味同香口。而辣度亦都適中,唔會話好油,成個配搭好平衡。而配搭嘅雲吞係韭菜加肉,韭菜味好出,食落好滿足。而火燻鴨子獅子頭會燴菜飯就正常發揮,以獅子頭為最出色,有油脂感得來唔會話好肥,調味亦唔會太鹹,好食。甜品方方便便有芋頭糕同埋芝麻糊湯圓。芋頭糕就正常發揮質感有啲似馬拉糕
桂圓紅棗茶
如意菜配花雕醉雞
重慶小面配雲吞

火燻鴨子獅子頭燴菜飯

甜品方方便便有芋頭糕同埋芝麻糊湯圓。芋頭糕就正常發揮質感有啲似馬拉糕不過係芋頭味。而芝麻糊湯圓嘅芝麻味好濃郁,加埋兩粒有黑芝麻流心嘅湯圓食落真係超級滿足。
芝麻糊湯圓
芋頭糕

整體嚟講,呢間中菜館不單止坐得舒適,食物質素都好唔錯。二人餐真係超級抵食,每一樣菜嘅份量都好大,加埋有甜品做最後點綴,真係好飽!
桂圓紅棗茶
如意菜配花雕醉雞