2021-05-26
今日係銅鑼灣收工,想食中菜,但又唔想食普通酒樓野食,於是就搵左呢間幾fancy既中餐廳。一入去個感覺已經覺得好高級,我鍾意啲紅色中國風吊燈。兩邊各有4張枱,中間有2張枱係俾侍應上菜做準備既。一坐低會問你飲咩茶,我都揀左香片,真係好香,飲落回甘。另外會俾正一碟仔XO醬同甜核桃做前菜。個XO醬好好味,我有用黎撈落飯到😂金沙脆豆腐 $98,呢個真係我最愛!外脆內嫩,簡簡單單但食到我停唔到口🤤尖椒皮蛋 $98,好夠麻辣,食到我咀仔紅曬,但一樣不停食🤣青紅蘿蔔螺頭煲雞腳湯 $98 一碗,好飲,唔會油,同埋飲落唔會有重味精既感覺。鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞(半隻) $268,鐵板上,但影完相要極速夾落碟到,否則會燶。雞皮夠脆,雞肉夠嫩,係略嫌沙薑同陳皮味較淡。瑤柱蛋白炒飯 $188,個飯炒得比較濕,啲飯無一粒粒,但食落又幾好味wor.係呢個環境下食飯係真係舒服既,其實食中餐都可以係一個享受😉
一坐低會問你飲咩茶,我都揀左香片,真係好香,飲落回甘。
尖椒皮蛋 $98,好夠麻辣,食到我咀仔紅曬,但一樣不停食🤣
雞皮夠脆,雞肉夠嫩,係略嫌沙薑同陳皮味較淡。