2009-07-16
今天是我在九龍灣上課的第一天, 不過阿sir 都講了好耐書, 本來放6時, 後來7:00pm才離開學校, 之後嘉豪接我放學, 真是好開心, 不過上了3個鐘course, 要是充飢的時候, 之後我們都繞了淘大商場一個圈, 那時都7:30pm, 見到裝修華麗的一間餐廳---珊瑚堡,之後選擇了它,我都冇食過, 都是第一次去了珊瑚堡 Cafe Lagoon食dinner, 不過裡面已經都不少客人之後由一位waitress 帶枱, 不過已經都冇晒卡位, 之後坐了一邊靠wall 的sofa 位, 都算是好窄的2人枱, 不過都冇所謂了, 因為都好滿座...之後waiter 給我們兩杯水, 不過我都是order hot water, 因為不想要tap water, 侍應都好helpful 幫我轉杯熱水, 之後我們打開個menu, 都是食扒為主, 我們都不是太想食扒, 都是想order 些pasta之類的食品, 後來坐我們旁邊的一對情侶都是剛來的, 他們order waiter 給一個set dinner menu, 之後waiter 帶了兩個set dinner menu 給他們&我們, 原來wait
之後waiter 給我們兩杯水, 不過我都是order hot water, 因為不想要tap water, 侍應都好helpful 幫我轉杯熱水, 之後我們打開個menu, 都是食扒為主, 我們都不是太想食扒, 都是想order 些pasta之類的食品, 後來坐我們旁邊的一對情侶都是剛來的, 他們order waiter 給一個set dinner menu, 之後waiter 帶了兩個set dinner menu 給他們&我們, 原來waiter 都收起了set dinner 的menu, 客人叫到才給他們&我們?
之後我看了set dinner menu 價錢是around $39起, 難怪將set dinner menu收起來, 不過我們最後都冇order set dinner, 之後我order了芝士蟹腳焗吞拿魚意粉套餐$58, 會有羅宋湯or
粟米忌廉湯+餐茶, and then 嘉豪order了一個散叫的珊瑚堡龍蝦汁焗海鮮飯$68
來個soup 都等了好耐, 起碼都有15mins, 之後個湯非常淡, 好少粟米又稀, 個麵包會好一些, 都是暖暧地不會好硬, 之後都等了大約30mins, 終於有食物送上, 而且兩個food一齊來, 不過兩者的賣相都遜色了一點, 個芝士蟹腳焗吞拿魚意粉好乾, 個汁又好糊, 個粉又冇味, 蟹腳好肯定是蟹柳, 焗意粉放上鑊仔內??都不像是焗的pasta??
之後嘉豪的珊瑚堡龍蝦汁焗海鮮飯也不是太好食, 都是太乾又少汁, squid又變壞了?是酸的, 青口煮得過熟, 好軟身似豆腐, 有炸魚三塊好多炸漿食落好粉, 之後還有些蟹柳&帆立貝, 個炒飯好多油, 真是好失敗
之後waitress向我們問餐茶, 我見旁邊客人的iced tea好weak, 所以我都是order了一杯熱lemon tea, 檸檬好細片又是太薄身, 茶味都不會太weak,都算了
服務方面, 我都見到好busy, 所以食物都遲來, 都不會怪他們的, 都好nice&禮貌對待客人, 不過就冇"greeting"客人, 環境是好華麗, 好多假水晶燈和白色的wall 令人感到餐廳好乾淨和好柔和, 坐得都好舒適, 不過就不好播香港歌手的歌, 播一些英文抒情的歌會較適合