上季香港餐廳週得獎餐廳PHENOMENON WINE • DINE今季再度參與,推出左$198嘅午市套餐同$438嘅晚市套餐,呢個價錢可以係呢間非常有Cyber feel而且可享有270度海景嘅餐廳嘆返餐,的確非常超值。😍PHENOMENON WINE • DINE嘅室內設計係參照電影《創戰記 Tron Legacy》,餐廳嘅燈光 、擺設、餐具、以至檯櫈都非常富有時代感,落地玻璃設計,加上全海景露台位置,食客可於餐廳欣賞完日落美景再邊用餐邊睇幻彩詠香江。餐廳晚市主打4 Courses 同 Full Courses即係五道菜嘅晚餐,每位由$688起,而專為香港餐廳週推出的3 Courses晚餐價錢就係$438,我地點左一客Full-Course同一客3-Course share食。😊Full Courses 五道菜晚餐 $788五道菜晚餐嘅食物由老闆每天監督出品,內容包括頭盤、餐湯、意粉、主菜同甜品,另外仲包括餐包同飲品,非常豐富,而且仲左餐湯之外,每項都有3款選擇,食客可以因應喜好配搭自己心水嘅五道菜。😁餐包香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果頭盤我揀選左香煎法國鵝肝,鵝肝非常厚

Full Courses 五道菜晚餐 $788

香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
頭盤我揀選左香煎法國鵝肝,鵝肝非常厚身,入口油香飽滿,配上脆烤多士,口感富有層次。👍🏻
法式龍蝦湯、干邑忌廉
用新鮮龍蝦長時間熬製的龍蝦湯鮮甜味濃, 龍蝦肉份量多,口感爽滑彈牙,加上干邑忌廉鮮味更加突出。😍
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉
龍蝦尾原條起肉,龍蝦肉熟度剛剛好,外層微微煎香,配上沾滿秘製龍蝦汁的通心意粉,每一啖都食到濃濃的海鮮鮮味。😋
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁
餐廳採用的是美國Angus Prime級數的牛扒,屬於最頂級的美國牛扒,有豐富大理石油花,入口油香豐腴,肉質比一般美國牛扒軟腍而且肉味非常濃郁,配菜的薯蓉帶有鵝肝香味,味道亦不錯。👍🏻
誘惑醉人提拉米蘇
餐廳自家製的Tiramisu酒味非常濃郁,入口香滑,味道有層次。😋
誘惑醉人提拉米蘇
最後飲埋杯餐飲,臨走前同老婆周圍再影靚相打打咭。😆
2022-09-05
紀念日
誘惑醉人提拉米蘇
  • 法式龍蝦湯、干邑忌廉,
  • 烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁,