住喺荃灣,好多時都會想搵一啲靜靜地嘅咖啡廳去做下功課溫下書。自從呢一間Tom and Toms韓式Cafe開咗之後,我就好少再去其他大型連鎖店。呢度嘅裝修同韓國嘅咖啡店好相似,始終佢都係一個韓國嘅品牌。牆上面係一啲卡通吐司嘅圖案,因為呢一間Cafe其實主打係食佢嘅特色吐司,不過今日我哋兩個都唔肚餓所以就冇食到。今日同朋友坐喺度一齊做下野,我哋一人叫咗一杯嘢飲同埋叫咗兩件蛋糕一齊share。我飲嘅係水蜜桃冰茶,而朋友飲嘅就係草莓乳酪沙冰。另外叫咗兩件蛋糕,一件係咖啡芝士蛋糕,令一件係紅絲絨蛋糕。喺度特別想讚下呢件紅絲絨蛋糕,因為香港有好多地方都有做呢件蛋糕,但係呢一度做嘅係最貼近我喺外國食過嘅口味。主要係佢蛋糕嘅質地,我唔係太鍾意太濕潤嘅蛋糕,而呢一度嘅蛋糕係食得出有一粒粒嘅質感,但係又唔會太乾。所以,大家其實平時去咖啡廳都唔一定要成日去大型連鎖店。好多鋪頭其實都有咖啡飲又坐得舒服,依如呢度