2018-07-02
砵蘭街實在唔係一個好多出名食肆既地方,其中一間係長期好多人排隊既村爺爺,但今次唔係食佢,反而去左旁邊既一間火鍋店。7點半去到,人真係唔多,得一兩枱人,我地2個人可以霸張4人枱,好野✌🏻-肚餓仔既藍妹同男朋友決定叫最貴既plan C,想試下個安格斯牛肉得唔得🤔-個煲一上,好大呢,雞係完整一隻,花膠份量唔會好多,但都夠兩個人食(雖然最後係藍妹食哂🤣),裡面仲可以見到杞子同螺片。湯好清甜,男朋友係咁飲,之後全晚加湯都係加雞湯,唔係清湯呢👍🏻-八鮮盤上枱,我地急不及待放落鍋煮滾啊滾啊😍-等海鮮熟之際,我地先拎起隻雞黎食大大隻🐓,d雞油好香,雞肉超級嫩,拎住黎撕,雞油同肉汁成口都係,正-食完隻雞,d海鮮岩岩好食得😋睇圖見到八鮮盤好足料,最驚喜係佢竟然有蟹🦀,d蟹膏仲要唔少🤤如果唔係實膏就更正啦。所有海鮮都幾新鮮,比雞湯煮一煮,鮮味依然十足。成個盤最好食既係隻蝦🦐,大隻就唔洗講啦,佢肉質好彈牙,完全唔梅,蝦味好濃郁(唔鐘意食蝦既藍妹都忍唔住比個讚👍🏻)-豬頸肉、鵝腸、牛骨髓豬頸肉怪怪的,個質地同味道都唔似豬頸肉,唔知點形容😣鵝腸大條,男朋友encore左,佢覺得好食。牛骨髓味道濃,有少少筋。-蟹籽
八鮮盤上枱,我地急不及待放落鍋煮
滾啊滾啊😍
等海鮮熟之際,我地先拎起隻雞黎食
食完隻雞,d海鮮岩岩好食得😋
豬頸肉、鵝腸、牛骨髓
豬頸肉怪怪的,個質地同味道都唔似豬頸肉,唔知點形容😣
鵝腸大條,男朋友encore左,佢覺得好食。
牛骨髓味道濃,有少少筋。
蟹籽墨魚滑
係幾滑既,但唔知點解味道好濃,直頭係咸,好唔好食見仁見智😎
羊肉
鐘意食羊既人一定要叫‼️藍妹超級推介,因為佢既羊騷味好重,超重,好重👻一咬,陣騷味成個口腔都係,正到痺啊🤪
呢個就係跟餐既安格斯牛肉,切薄片,花紋幾靚,急不及待就綠黎食啦。
Plan C貴d都係合理既,佢既安格斯牛肉真係唔錯,綠到仲有少少粉紅色,食落去好林,肉味亦出色,錢花得值得😬
食物質素唔差,同價錢係成正比既,服務態度亦相當不錯,但應該係地理位置問題,人流唔多,黎食既人亦少。如果想去d少人d,有大電視睇,又可以圍威喂聚會既地方,不妨考慮下呢間澳門仔火鍋專門店。