又係一篇拖咗差唔多兩個月先捨得寫嘅食評。近來有啲戲院唔只有小食部,仲會有餐廳駐場,而十字冰室本身已經有幾間分店,不過我都係未試過。今次食 lunch 再次行到過嚟,再次係因為之前想去食,但係睇完餐牌就決定不了,今次就應細佬(壽星公)要求去食。其實呢到嘅座位唔算多,我諗係因為預咗人買嘢食入戲院睇,而中午時份過嚟都要用小小時間搵位,搵到位後都快快落單等食嘢了。等咗大約十分鐘,首先出去拎媽媽食嘅焗飯,但係拎完冇耐兩個炒飯都拎得了。五香肉丁香蔥炒飯($58,另轉牛奶加$6)因為係即炒,所以未食都感受到個飯嘅熱力,而且都聞到五香肉丁同蔥嘅香味。食落又唔覺得好油,呢樣對於我嚟講係一件好事,而且飯粒爽得嚟又夠軟熟,證明師傅炒得都唔錯。不過份量嚟講我覺得偏少,就算呢幾年我細食咗,我都係覺得如果可以食多幾啖就好。至於牛奶就「十字牌出品,信心保證」,不過反而令我回味以前喺屋企樓下食早餐必飲嘅玻璃樽牛奶,雖然我都唔記得係咪十字牌,但始終玻璃樽嘅牛奶都買少見少,可以回憶吓都好。支奶除咗都幾滑之外就冇咩特別,我對奶又冇咩要求。唯一 concern 嘅係價錢問題,我唔知係戲院嘅食品慣性偏貴定係本身十字冰室就係貴,

五香肉丁香蔥炒飯($58,另轉牛奶加$6)

十字牌鮮奶
十字牌鮮奶

唯一 concern 嘅係價錢問題,我唔知係戲院嘅食品慣性偏貴定係本身十字冰室就係貴,宜家正常出街食飯大約都要四十幾五十蚊,而呢度係講緊飯意類要五十幾六十幾蚊、出前一丁麵餐都要差唔多$50,加上今次炒飯嘅份量,我覺得試一次都可以,但係唔會長期食。(仲要飯係唔入得場食,你話帶得入去都叫做合理價嘅)
2018-10-27
10 分鐘 (堂食)
$65.3 (午餐)
慶祝紀念
生日