8月29日, 今日過開奧海城睇戲, 求求其搵咗間蕎麥麵食~ 記憶中呢間蕎麥麵專門店都開咗幾耐架喇, 斷估都應該穩穩陣陣卦…::: 花之戀飯配冷蕎麥麵定食 + 胡麻豆腐 ::: $58幾款自選飯前小食之中我揀咗胡麻豆腐, 其實咪就係即開一盒即食豆腐切片再淋上芝麻醬汁了事, 味道都唔會難食得去邊~所謂嘅花之戀飯其實就係將d花之戀有嘅材料放落個碗度, 當然唔少得大幅增加飯嘅份量! 可惜作為花之戀精粹嘅三文魚刺身同蟹籽嘅份量就維持原狀… 三小塊三文魚刺身無鮮味都算, 個飯仲要唔係有味壽司飯, 只係普通微暖嘅白飯, 而呢個微暖嘅狀態同d冰凍嘅三文魚一齊食係有d核突嘅…作為呢度嘅招牌冷蕎麥麵基本上係唔錯~ 夠冰凍, 食落有種清香嘅麥味~ 美中不足嘅係d麵淋身咗d, 唔夠爽口彈牙.::: 咖哩豬扒飯配冷蕎麥麵定食 + 炸餃子 ::: $58炸餃子個賣相都熟口熟面, 平時d café或者k房叫嗰d都係同呢個一樣~ 味道濃濃嘅, 唔算新鮮嘅肉, 個皮都幾脆下, 算係咁.咖哩豬扒飯個咖哩好似包裝咖哩咁, 個味道甜甜地, 有d蘿蔔粒, 薯仔粒, 應該都係包裝咖哩附送嘅配料. 吉列豬扒個炸皮同豬扒分開, 浸咗

咖哩豬扒飯個咖哩好似包裝咖哩咁, 個味道甜甜地, 有d蘿蔔粒, 薯仔粒, 應該都係包裝咖哩附送嘅配料. 吉列豬扒個炸皮同豬扒分開, 浸咗d咖哩汁又好淋pat pat, 麻麻地…

::: 串燒牛舌 ::: $22
另外叫咗一客串燒牛舌試試, 係細細塊嘅薄燒牛舌, 燒得頗乾, 牛味一般~ 普普通通咁啦~

其實呢度d野食唔算特別好, 不過主打食蕎麥麵嘅專門店畢竟有佢嘅招徠. 但竟然我地食完無耐佢就執咗! 唔知係咪都係敵不過地產霸權而被捲走呢? 希望如果新開嘅仍然係食肆的話都只會越開越好味啦~
2012-08-29