2010-12-27
回在中環上班的這一段時間,發覺自己都係去返以前食開既地方,是念舊?還是無新意?香滑咖哩屋,由以前係威靈頓街斜路排長龍食開到依家,見証其興衰,也印證了大部份食肆的怨念:鋪租太貴。搬左係街市入面,其實真係幾難搵,外邊路邊有廣告牌,但其實你都未必留意到。位置在九龍醬園旁,去開食咖哩,不妨買枝豉油或皮蛋吧,應該不會令你失望。其實味道真的沒大改變,咖哩多變是這裡的特色,連咖哩牛腩和咖哩羊腩的咖哩也是兩種的味道,基本上每一種肉都有一種咖哩配搭,你唔會覺得係求其搵樣餸撈咖哩汁就出黎的貨色。是日叫了咖哩羊腩飯,配飲品$49,唔配飲品好似$42,在中環價錢算是中上。羊腩入味,這裡的羊腩是比牛腩好,牛腩大多數都太韌,咬到牙都軟,但羊腩真是入味又夠腍腍得黎仲仍然帶有羶味,咖哩果然係羊腩的其中一個好拍擋。雖名香滑咖哩屋,但其實我覺得咖哩只香不滑,哈哈。底仲有薯仔,已煎香,配咖哩也是很好味。其實除左飯仲可以叫薄餅,但薄餅份量會少d,間唔中一次都幾好的。原來依家兩位一齊叫餐仲送一碟油菜,地點不好,真是生意難做。橫掃完這一round後,是時候試下一d之前沒吃過的店了。
原來依家兩位一齊叫餐仲送一碟油菜,地點不好,真是生意難做。
橫掃完這一round後,是時候試下一d之前沒吃過的店了。