2016-03-28 353 瀏覽
星期日又與上公眾假期嘅屯門,簡直係人山人海呀!中午時份更難搵地方開餐,原本想食Delifrance點知已經關門大吉行行吓行到去呢個舊式小小嘅商場,見到呢間有上海麵食就入去試試先!入到去都有坐滿8成,點咗個餐唔使3分鐘即刻上枱,快到不得了!點咗份豬排上海湯麵常餐湯底方面尚算清甜,唔會太多油,榨菜唔會太咸夾麵一齊食都ok~麵質軟硬度適中,唔似再番煮,食落仲有淡淡嘅麵粉香味!至於成個麵嘅重點豬排,上枱時仲見到剛炸起時仲有啲油係面'滋滋'跳,用咗連骨既部份,size 有我3/4隻手掌咗咁上下,仲要兩塊添雖然係炸,但食落口唔算油膩,有用基本醃料醃過令豬排有啲味道,食得出豬排本身既肉香而且咬開時啲肉仍然一絲絲(因為有啲餐廳會用大量鬆肉粉令佢滑啲,但嗱到啲肉味無晒),呢點加返好多分呢!叫咗杯凍奶茶跟餐加兩蚊份量非常足,以今時今日嚟講真係叫抵食,保留到份舊式街坊餐廳嘅味道。

點咗份豬排上海湯麵常餐

叫咗杯凍奶茶跟餐加兩蚊