2017-05-11 277 瀏覽
我之前一直食開大角咀嗰間,今次因為入大埔咁岩又知道大埔有鹹豬手食,所以同埋男朋友同屋企人一齊去食。拎起個餐牌就已經知道點啲咩嘢,重點就係德國鹹豬手配薯仔沙律同埋德國香腸拼盤,之前食開都係同男朋友兩個去食,就會叫一個鹹豬手、細嘅香腸拼盤同埋一個沙律就飽,今次我哋四個人,就叫左一個德國香腸拼盤、德國鹹豬手、黑毛豬野菌闊條麵同埋蒜蓉雞翼伴檸檬汁。大埔分店嘅裝修同大角咀差唔多,一樣都好有情調,我男朋友平時都會約埋三五知己一齊落嚟飲嘢再叫少少小食,玩到夜返屋企都唔緊要。個德國鹹豬手佢上枱時已經拆肉,喊到適中,肉很嫩滑,皮很脆,另外很欣賞個配菜薯仔沙律,每次我都會將佢食得很乾淨,佢成個菜好適合送啤酒。另外,我哋叫咗個德國香腸拼盤,佢入面有四款唔同嘅香腸包括普通豬肉腸、芝士豬肉腸、辣肉腸,另外仲有薯角,佢呢個拼盤配有兩款唔同嘅醬汁,包括茄汁和芥辣,我個人唔係好食得辣,比較喜歡點茄汁食。之後嚟咗個黑毛豬野菌闊條麵,個闊條麵好多汁好重芝士味,以野菌都比較大粒,始得好似出邊食嗰啲得一兩粒野菌。之後就嚟咗個蒜蓉雞翼伴檸檬汁,佢啲雞翼都好大姐,望上去同食落去都似係燒嘅雞翼,不過食落去檸檬味唔係太重,反而蒜蓉味

之後嚟咗個黑毛豬野菌闊條麵,個闊條麵好多汁好重芝士味,以野菌都比較大粒,始得好似出邊食嗰啲得一兩粒野菌。之後就嚟咗個蒜蓉雞翼伴檸檬汁,佢啲雞翼都好大姐,望上去同食落去都似係燒嘅雞翼,不過食落去檸檬味唔係太重,反而蒜蓉味比較重,我個人都比較喜歡食蒜蓉所以我都好喜歡呢個菜。

其實佢呢度仲有好多唔同嘅啤酒可以叫,不過咁岩我嗰日唔舒服,冇叫到啤酒飲,留返下次同男朋友再嚟嗰時先再飲番夠本。
徳國鹹豬手、
香腸拼盤