2023-02-13
海南少爺 地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖Shop 16, G/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui海南少爺填的是星馬美食, 又以海南雞飯最出名。襟飛仔等位, 為了美食等耐點都不介意, 先行個圈係附近WINDOW SHOPPING。一人份剛剛好, 仲可以食到兩大人氣美食, 點了$138 海南雞飯拼MINI 馬來西亞肉骨菜, 馬來西亞是福建派,湯呈醬油色, ;中藥甘味重, 喜歡甘香湯頭。海南雞嫩滑, 油飯帶淡淡薑黃同雞湯香, 就算沒有肉給我, 單爬飯也可以食兩碗。煎蠔餅,個底蛋含量高,食得出蛋味而邊位卜卜脆 ,很好吃我本人就對佢架滷水情人獨鐘, $178 滷水拼盤(比每項單點比好多), 由豬手, 雞腳, 豆腐, 花生, 溏心鴨蛋。每一樣都煮到入味又腍身, 個豬手皮真是入口不油膩唔肥, 質地QQ彈彈富滷水香。而溏心鴨蛋都是好味到忘不了, 鴨蛋比雞大大隻之餘, 個蛋黃又是比較濃香, 以滷水沉過滲入了滷水香, 吃過是慾擺不能, 停不了口。
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
煎蠔餅,個底蛋含量高,食得出蛋味而邊位卜卜脆 ,很好吃