2022-11-28
。 自家養殖由日本北木島直送到港鮮蠔,值得「蠔」一番。今日黎到位於擺花街既喜多嬉牡蠣屋食「蠔」放題。-放題開始時,先上九品頭盤。日本直送象拔蚌刺身、二色燒活白鰻、手工月見燒鳥串、喜多嬉牡蠣茶漬飯、天婦羅紫蘇吞拿魚蓉、喜多嬉牡蠣刺身、天婦羅秋葵、時令沙律同日式漬物。最難忘系茶漬飯以蠔既鮮甜味熬製高湯。🤩-醬料配搭方面:蒜蓉醬、XO醬、泰式辣醬、孜然醬、芝士醬。XO醬系我推介之選,用料豪華,鮮味十足。🤤-🦪新鮮生蠔配上土佐酢啫喱,拎隻蠔上手,發覺蠔身飽滿,有光澤,佐酢啫喱可以取代檸檬汁豐富口感,提昇鮮味。-第一次食紫蘇葉天婦羅,配上吞拿魚蓉,口感清新吾會肥膩。🤤-鐵板烤帆立貝 夾起一口咬下,貝柱部分肉質帶勁,鮮甜,其實吾需要多餘調味,海水味既天然鹹香已經足夠。-一個放題既價錢,任食新鮮生蠔,超級抵食又新鮮,多多都食得到呀😍😍-
第一次食紫蘇葉天婦羅,配上吞拿魚蓉,口感清新吾會肥膩。🤤
鐵板烤帆立貝