2023-02-22 832 瀏覽
難得同閨蜜夾到時間出嚟high tea,我哋搵咗間喺中環嘅西餐廳,好好坐低,邊食邊傾。餐廳喺域多利皇后街,Donki斜對面位置,地點方便。呢度主打食蠔,但都有tea set可以叫。餐廳樓底高,座位舒適濶落,坐得舒服!Tea set $298/2人用,加一後都只係$328,已包三層架下午茶,兩杯即磨咖啡或茶,而家推廣期內仲送多兩杯有氣酒,仲可以加多$88 upgrade1.5小時free flow。FIRST TIER Smoked Salmon Cracker 挪威煙三文魚脆餅,煙三文魚鹹鮮香氣十足,且質感油潤,配埋脆餅一齊食好香口!Parma Ham & Melon 巴馬火腿配蜜瓜,不死嘅配搭,巴馬火腿肉質柔軟,鹹度適中,味道輕柔,配埋香甜蜜瓜,好正!Mini Beef and Cheese Burger 迷你牛肉芝士漢堡,漢煲烘到脆邊,同時保持鬆軟,仲有濃濃嘅牛油味,漢堡煎得啱啱好,肉質鬆化,有肉香之餘唔油膩,配上味道酸甜清新嘅酸瓜,剛好平衡一下肉肉嘅感覺!SECOND TIERHome-made Waffle 手工窩夫外脆水軟,蛋香十足!Chocolate Brownies 朱古

FIRST TIER

SECOND TIER
Chocolate Brownies 朱古力布朗尼,賣相精美,朱古力味香濃,重點係唔會太甜!
Macaron 馬卡龍外層酥脆,入口陣陣杏仁香氣,同樣甜度適中。

THIRD TIER
Panna Cotta 意式奶凍,口感滑溜,每口都散發住淡淡嘅奶香,仲有士多啤梨做點綴。
Crème Brûlée 法式焦糖燉蛋,面層焦糖香脆,但個人唔太好甜,如果焦糖可以薄啲就更好,燉蛋蛋香十足,仲有雲尼拿嘅清香。
Apple Crumble 蘋果金寶,面頭鋪滿脆脆,下層蘋果粒香甜軟腍,加上肉桂嘅香氣,食落有口感,亦有層次。

Matcha Latte
我嘅matcha latte,抹茶味甘香,濃郁,同奶量平衡得好,唔會太多奶而蓋過茶香。

Americano
閨蜜話佢嘅Americano亦唔錯,咖啡香氣十足,味道香醇。

難得一個tea set我款款都鐘意食,而且每人都係二百蚊有找,性價比高,值得下次再嚟!