2021-12-09
金飯館同老公行完裕民坊,已經到晚飯時間,近近地去牛頭角道揾嘢食,最後揀咗呢間街坊小店。老公係飯桶,加上小店標榜椒鹽豬扒飯($78)係即叫即做,於是揀咗佢。等咗大概15分鐘,碟頭飯果然好夠份量:豬扒四大件,肥瘦適中,肉質柔軟。炒飯底多而有口感,加埋香蔥粒紅椒絲香蒜片,香辣惹味!我鍾意食牛肉,叫咗個沙嗲牛肉雙燶邊蘭王炒飯($78) 。沙嗲醬香濃好味有花生香,牛肉片夠晒腍身。另外一個主角係蘭王蛋!橙紅色蛋黃好吸引,蛋香濃郁,更難得嘅係冇蛋腥味,拌炒飯食,真係好鬼正⋯⋯蜜汁雞翼($48)係現炸,即使碟底有蜜汁,黑椒雞翼外皮咬落依然香脆。整體味道非常討好,甜度夠得嚟,亦會食到黑椒嘅少少辛辣。地址:牛頭角牛頭角道323號地下J號舖
地址:牛頭角牛頭角道323號地下J號舖