荃灣真係愈來愈旺,除左有不少新數盤之外,唔少商場亦做左大番新!當中最明顯的相信係中染大廈啦 。此商場近日引入左IKEA 之後,除左吸引左唔少人流,亦吸引左不少有質素的餐廳開業,真係有得食又有得玩😛😛 阿意阿義同為荃灣街坊鄰里,一聽到有野食就緊係仆到去,而今次就去左近日新開的音樂主題火鍋餐廳「同仁四季」。吃火鍋得兩個人又好悶嘅,所以我地夾埋幾位朋友合共五人去光顧。一入到去,真係大開眼界!成個環境一點都不像火鍋店,反而更像一間酒吧。入到去的時候正有Live band演出咁好嘅環境緊係要有美食去陪親啦,而我地亦發現食材同環境一樣富有驚喜!今日主角!椰子雞!食法同港人熟悉的重慶雞煲差不多,都係食完哂d雞再加湯同配料打邊爐。但係同重慶雞煲相比,椰子雞感覺更清,更能食到雞的味道,配合椰汁甜絲絲的香味也不錯吃。另外發現雞肉肉質不錯,相信店家對選材有一定要求。開始加湯啦!可選擇加椰汁或水。當然椰汁會另收費,店員係落之前亦有清楚說明👍🏻。我地諗住新一年好好食一餐,結果加了椰汁,超敗家derrr🙈!牛肉片:哈利!係雪花呀!海鮮極豪華,成隻船咁上,仲有乾冰係度放迷湮🤩,聖子食落都非常鮮甜金鼓 (魚

火鍋得兩個人又好悶嘅,所以我地夾埋幾位朋友合共五人去光顧。

入到去的時候正有Live band演出

今日主角!椰子雞!

牛肉片:哈利!係雪花呀!

金鼓 (魚),先唔講個擺位有幾浮誇,最令人驚訝的係發現條魚尾仲識郁嫁!係識郁呀!非常新鮮!

雖然明知條尾郁只不過係神經反射,但係啊意就話見到覺得好殘忍,無胃口咁話(好羅😈等我幫你食埋佢)當我地煩緊點處理個條郁緊geh魚尾時,店員就提議我地將魚尾拿回廚房炸(另收費)。好,來人!幫我拖出去炸!

炸完出來貌相都唔差,食落都香口!有水準!

除左上述介紹的食材,我地亦叫了一些基本食材 ,如手打丸,烏東及蔬菜等,不過不失,五人也夠飽了。

埋單人均消費約400,也確實不便宜。但考慮到食材上乘,環境格調及服務,也可説是一分錢一分貨吧!另外當日menu未見有酒類飲品供應,可能是新開張未有酒牌,火鍋無酒相伴也略有美中不足。

整體來說同仁四季是一間不錯的餐廳,環境,服務及食材都頗為優秀,嗜食意義認為此餐廳適合三五知己聚會或慶祝晚宴(如生日飯)之用。最後祝各位新年快樂,笑口常開!

2018-01-01