【Lex Coffee】呢間cafe必試嘅時候一定唔少得彩繪咖啡拉花,今日終於畀我飲到!仲順便同friend食咗個靚靚brunch,大滿足~Artsy Print Coffee|Starry Night($88)個base有得揀咖啡或者朱古力,彩繪都唔止Starry Night嘅,不過呢幅文盲都認得出嘅名畫最啱我呢啲pretentious嘅fake manching所以揀咗最大路嘅option。咖啡凍的,味道柔順,淡淡清幽嘅咖啡香輕輕盛托起一整個Starry Night嘅哀愁。而Starry Night嘅內裏原來係綿滑得嚟又幾sweet幾smooth嘅cream,唔肥唔膩,亦唔易散。呢杯飲品我唯一諗到嘅缺點係飲咗就會破壞幅畫so9sadDirty($41)朋友揀嘅Dirty都係凍的,比例上較為充沛嘅奶量令呢杯號稱Dirty的咖啡反而飲出pure and true嘅感覺、幼嫩嘅風味。Korean Style Kimchi Risotto($168)雖有韓式呢個形容詞but tbh除咗泡菜之外,呢碟飯完全係高水準西餐廳嘅氣牆instead of街邊偽韓吊高嚟賣嗰種so called韓式!飯
【Lex Coffee】

Dirty($41)

雖有韓式呢個形容詞but tbh除咗泡菜之外,呢碟飯完全係高水準西餐廳嘅氣牆instead of街邊偽韓吊高嚟賣嗰種so called韓式!飯軟硬適中,creamy嘅質感令視覺上同味覺上嘅享受程度都無可挑剔;辣醬五花肉嘅肥瘦比例恰到好處,肉質鮮嫩多汁,連我呢位以減肥作為生命重任嘅朋友都忍唔住嚼曬成舊兼食完又食,仲話覺得好jengggg

Onsen Tamago Carbonara($158)
溫泉蛋卡邦尼意粉比較偏乾身,同risotto相比更加凸顯佢自立爽朗嘅個性。兩種取向各有千秋,佢嘅bacon同ham都好夾個扁意粉,加埋可以自己督穿嘅溫泉蛋也是一番享受。

Crab Meat and Crab Roe Mango Salad($128)
蟹肉、蟹籽、芒果,幾款高檔而且冇人會唔鍾意嘅上等食品聚首一堂,我呢就流曬口水。真心一讚無論係蟹肉蟹籽定芒果都畀得慷慨,每啖都好refreshing又satisfying。正!

———————————————

#lexcoffee

Lex Coffee (西環)
西環堅尼地城卑路乍街100號地舖