2016-05-19 724 瀏覽
皮蛋瘦肉粥,原來明記係無蔥提供。不是生滾,耐係餚足幾小時既老火靚粥。濃濃肉香、源汁原味,皮蛋滑彈黏黏味道濃郁。基本上無需再添加任何調味,大愛!粥底棉棉滑滑,厚薄恰到好處,溫度剛剛燙嘴最好食。魚蛋豬皮腸粉,結實真魚蛋總好過假魚蛋索索聲啦,淡淡咸香、淺淺魚味。唓,以為咩辣魚蛋咁巴閉,原來只係淋上咖哩汁,厚厚黏黏,甜味重過咖哩味,辣味 feel 唔到。點會係白烚豬皮架,咖哩豬皮開心好多,爽爽的水水的無油益。熱燙燙腸粉夠晒滑喎,又有彈性,雖然未及即拉腸粉咁滑,不過已經係中上水平喇。浸上大量我親自調製秘傳混醬,香辣麻甜有齊,美味可口。腸粉加皮蛋瘦肉粥依兩點已令我大愛,good!加油。起初侍應姐姐問我要辣定唔辣?我諗左一陣答全部醬都要呢。侍應姐姐話醬自己落喎,魚蛋要辣定唔辣?可否一早講魚蛋呢?無幾耐隔離枱阿叔重演一次,同一遭遇。明記供應食物種類不多,簡單是美,客似雲來,不停有食客出出入入。專程探訪第一次幫襯,Order 完要自己再出去攞及比錢非常唔方便,我行一行出去攞已發生幾個誤會,好煩呀!一家四口依為我食完走人,就衝過黎坐,仲要多謝我添,我都講左兩次我未走咯,係都要坐過黎啫。行去攞腸粉話比錢啦,

一家四口依為我食完走人,就衝過黎坐,仲要多謝我添,我都講左兩次我未走咯,係都要坐過黎啫。行去攞腸粉話比錢啦,收銀嬸嬸走去計另外一枱囉,亂晒龍。

皮蛋瘦肉粥
魚蛋豬皮腸粉