2022-01-27
📍#友拉麵 - #YFF荃灣 💎-💡蔥山拉麵 ($83)好特別既一個拉麵口味 賣相好澎湃 係出面好少見(´・_・`)其實就係一碗豬骨濃湯拉麵加上海量既蔥 啱晒重口味人士我本身好鐘意蔥味 所以覺得呢碗麵好香 🤩🤩食落啖啖都俾蔥完全包圍 唔係好飲落湯底既味 有啲喧賓奪主既感覺 不過我幾鐘意拉麵同爽脆既蔥花一齊食既口感~麵底就可以揀直麵/曲麵 同埋可以自選軟硬程度今次我就揀咗直麵 直麵冇曲麵咁掛湯 比較適合重口味湯底麵質尚可 但唔算好彈牙~ 建議餐廳pre-set返適合既麵底for唔同湯底會比起客人自選更好🧐配料方面 有兩大塊炙燒過既叉燒 食落好香口 不過略嫌脂肪位過多 而且燒既時間未足以令佢呈半熔狀態 食落就有啲膩個人偏好口感較軟綿既叉燒 不過呢間既叉燒就勝在夠香!而溏心蛋就好夠味😋👍🏻 不過生熟程度似乎唔係控制得好好 我今次呢隻就略嫌有少少唔夠熟🥲 似流心蛋多過溏心蛋😣整體黎講 呢個麵都幾特別 鐘意蔥香既朋友經過荃灣既話不妨一試🍜-📍地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
💡蔥山拉麵 ($83)
其實就係一碗豬骨濃湯拉麵加上海量既蔥 啱晒重口味人士
我本身好鐘意蔥味 所以覺得呢碗麵好香 🤩🤩
麵底就可以揀直麵/曲麵 同埋可以自選軟硬程度
今次我就揀咗直麵 直麵冇曲麵咁掛湯 比較適合重口味湯底
個人偏好口感較軟綿既叉燒 不過呢間既叉燒就勝在夠香!
📍地址:
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖