2018-02-13
同朋友到了尖沙咀的一間葡國餐廳試試,一早book了枱,六點多來到,餐廳已八成滿座。餐廳內好多都是熟客,口碑好好啊。店員先送上水及餐牌,餐具乾淨精緻,感覺不錯呢。店內裝修簡潔,好識合聚餐。全餐又朋友發板,先來一杯Port酒試試,真係唔講得笑,居然可以咁清香,濃郁的葡萄香,加一顆冰味道更佳,雖然唔係專家,但絕對飲得出係靚酒黎。麵包已預熱,軟綿綿的好正,旁邊有蒜味牛油同橄欖,塗麵包一流。白酒煮紐西蘭活刀貝蜆餐廳力推的刀貝蜆,由紐西蘭送到香港仲係生㗎,新鮮活蜆黎!Size超級大隻,蜆肉口感豐厚,十分彈牙爽口,有食緊象拔蚌之感,用白酒煮得鮮甜,個汁勁正幾乎飲哂呢。葡式海鮮湯飯好似係餐廳新品黎,同西班牙炒飯唔一樣,用濃湯上,有點泡飯feel料方面有蝦,帶子,魷魚等,不過都不重要,最正係個湯呀,超濃的海鮮味,所有精華都在湯裏了,連飯食勁正,好好味立即KO。葡國芝士多士伴玉桂砵酒醬點少得食甜品呢,葡國西多士十分香軟的西多,吸了砵酒醬又香又甜,仲有少少砂糖增加口感,勁正。焗酥皮香蕉薑卷配蜜薑汁仲點左香蕉酥卷,嘩,又係勁好味呀!!用酥皮包著半熟的香蕉,有口感得黎又香甜,仲加左薑,另甜品無咁膩,同蜜薑汁好夾
餐廳力推的刀貝蜆,由紐西蘭送到香港仲係生㗎,新鮮活蜆黎!
仲點左香蕉酥卷,嘩,又係勁好味呀!!用酥皮包著半熟的香蕉,有口感得黎又香甜,仲加左薑,另甜品無咁膩,同蜜薑汁好夾呀。
餐廳環境靚,服務用心,食物有水準,整體感覺滿意