等左好耐的滿天星終於在海港城落戶了,已經兩年冇得去日本,懷著對日本滿滿的思念之情,今日要好好享受一下來自東京的味道,被票選為全東京最正的蛋包飯專賣店。中午未到12點,門口已經出現人龍,心急的我在排隊的時候已經在認真研究餐牌。餐廳的位置全部都很好坐,環境優雅,充滿日式特色,令人心情好好。蒲燒鰻魚蛋包飯,不得了,佢個賣相勁吸引,厚厚的鰻魚肥美到呢!色香味完勝!相機一定先食,影左半日未捨得食,比佢個香味吸到勁肚餓!滑蛋份量十足,起碼有三隻蛋的量,而且用左蘭王蛋,無論系色澤還是蛋味以及營養,都優秀過普通雞蛋。滑蛋口感好正,應該系用左鮮奶忌廉黎炒,特別香滑。配上蒲燒鰻魚,大大一啖落口,有說不出的滿足感寫上表情上,真係好好味。滿天星肉汁安格斯牛扒蛋包飯,安格斯牛扒份量十足,肉質嫩滑鬆化,咬開完全冇筋,蛋包飯則是加左蕃茄膏的炒飯底,有香菇,青豆之類,口感層次豐富。忌廉蟹肉餅,外酥內嫩,表面炸至金黃色,但一啲都唔油膩,香脆可口,薯蓉有清新的口感,同蟹餅系絕配。值得一提的是,即使你食得再飽,也不要錯過甜品梳乎厘pancake,我哋食既系原味,佢個牛油打成既cream加上蜜,少少咸咸又甜甜地的味道真系好鬼

滑蛋口感好正,應該系用左鮮奶忌廉黎炒,特別香滑。

值得一提的是,即使你食得再飽,也不要錯過甜品梳乎厘pancake,我哋食既系原味,佢個牛油打成既cream加上蜜,少少咸咸又甜甜地的味道真系好鬼正!梳乎厘很有蛋味,比想像中更有空氣感,口感很綿密。