2021-11-06
年初係呢間餐廳食過set lunch,今次就與朋友食set dinner😌🇫🇷【前菜】蝶豆花木魚清湯·鯛魚刺身木魚湯清淡,唔會搶咗鯛魚嘅鮮味,而且呢個配搭幾特別,好啱打卡❤️🇫🇷【前菜】波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍鵝肝凍口感似鵝肝味雪糕,感覺幾得意,配埋酸甜青提子夠醒胃,兩者亦match,但要吐核就比較麻煩😆🇫🇷【餐湯】是日餐湯南瓜湯口感creamy,南瓜味香濃;蒜蓉包蒜味濃且焗得香脆,真係好好食😋🇫🇷【主菜】傳統法式鵝肝牛柳($480)牛柳煎嘅時間拿捏得好好,完全做到要求嘅七成熟,味濃肉嫩,的確唔錯,而鵝肝則相對較失色。🇫🇷【主菜】法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯($518)除咗有啖啖肉嘅龍蝦尾,仲有輕煎過嘅鮮甜帆立貝,洋薏米飯充滿香濃龍蝦味,口感煙靭彈牙,特別又好味😋🇫🇷【甜品】法式焗蘋果酥配雪糕(跟餐+$28)蘋果酥外皮酥脆,餡料有蘋果及提子粒,配埋焦糖雪糕口感一冷一熱,味道perfect😌🇫🇷【甜品】美女與野獸(跟餐+$48)一道煙霧彌漫嘅甜品,真係好啱打卡📸玫瑰花瓣以紅豆蓉唧成,中間係蓮蓉,好有中秋食月餅嘅感覺😂🇫🇷Pink Lady($118)呢杯係無酒精嘅mocktail,氣泡爆開
🇫🇷【前菜】蝶豆花木魚清湯·鯛魚刺身
🇫🇷【前菜】波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍
🇫🇷【餐湯】是日餐湯
🇫🇷【主菜】傳統法式鵝肝牛柳($480)
🇫🇷【主菜】法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯($518)
🇫🇷【甜品】法式焗蘋果酥配雪糕(跟餐+$28)
🇫🇷【甜品】美女與野獸(跟餐+$48)
🇫🇷Pink Lady($118)
呢杯係無酒精嘅mocktail,氣泡爆開後變得煙霧彌漫,味道與荔枝味汽水相似😆