2006-08-17
有晚我同老公在9:30pm後去食飯, 見門口話什麼"夜市特價"(其實我地唔係貪佢呢樣野而黎, 而係因為近, 老公又剛放工肚餓, 又唔使等位, 於是先入去試下). 一入到去已經無人serve, 好似我阻住佢地收工咁. 之後經理特登左籃蝦片過來, 我地以為係餐前小食, 咪食住先囉! 之後我覺得唔對路, 因為其他都冇, 只有我有...但已經食左, 咪算囉! 之後我地叫左兩個餐(其實無咩可以選), 都唔係平呀, 話有翅,有甜品, ok 啦! 點知個飯得幾啖, 得幾舊, 都算, 個翅仲要係酸! 係呀! 酸架! 我老公肚餓, 其實咩都食得落, 但係真係食唔得落口! 仲有呀~ 我個餐有甜品, 但等極都未黎. 於是我便問下個伙記囉! 個泰姐走去水吧同水吧泰姐講, 我見到佢怒睥我呀! 係呀, 口中唸唸有詞(雖然佢講泰文, 但係由態度同動作, 佢應該係鬧緊我點解咁遲先叫, 阻住佢收工) 咁成個餐佢地伙記有責任送上上架嘛! 佢要鬧都鬧d 同事唔合作, 漏左單, 有咩理由話個客唔呀! 佢最後送左個甜品埋黎, 但我問老公敢唔敢食, 我驚佢"加料"呀!最後埋單走人啦! 哼, 正價收費喎! 仲有呀, 個蝦
一入到去已經無人serve, 好似我阻住佢地收工咁.
最後埋單走人啦! 哼, 正價收費喎! 仲有呀, 個蝦片係要收錢架, 無端端仲要加$10! 我地問佢點解, 佢話叫套餐無特價喎! 咁你擺明呃我呀! 我叫之前你唔同我講? 個蝦片又唔係我叫, 又唔係有, 咁你擺明當我水魚啦!
算, 當我做善事, 但換來一肚氣, 連一句"多謝"都無句呀! 你話你就算執到錢都千祈唔好去啦!