2025-05-22
🎌荔枝角隱世居酒屋推介|金酒屋 KINZAKAYA 必試日式創意神級美食!🔥🍶出去完business trip,當然要食番餐好來獎勵自己啦,同朋友去咗荔枝角呢間超人氣的日式居酒屋金酒屋 KINZAKAYA!呢間居酒屋出名用料豐富,新鮮食材加上創意打卡擺盤,平時成日都好多人排隊㗎!🔮金糖盒 (必試!必試!必試!)無諗過棉花糖都可以跟海鮮搭上!以白棉棉的綿花糖做底,有種好夢幻的感覺,舖上甘香蟹肉、爆爆口嘅三文魚籽,再配上嫩滑日式豆腐,甜鹹交織、層次豐富。仲要充滿儀式感,用個玻璃罩蓋住,送到上枱先打開,絕對先衝擊你視覺🔮金龍珠海膽吞拿魚蓉卷手機先食,成條卷好色彩繽紛,手卷入面包咗鹹蛋黃、入口即化嘅鮮海膽同細滑吞拿魚蓉,一口咬落去海洋鮮味爆發,濃郁又不失清爽,絕對係海鮮控(即係我)嘅心頭好✨🔮海膽拖羅蓉千層脆脆將紫菜天婦羅層層堆疊,夾住拖羅蓉同壽司飯,上面再鋪滿新鮮海膽+魚子醬,入口酥脆香口,鮮甜油潤,完全停唔低口🔮焦糖鵝肝和牛千層脆脆鵝肝表面輕灸成焦糖,脆皮下係入口即溶嘅香滑鵝肝,配上頂級和牛,雙重油脂,震撼味蕾,每一口都係頂級享受,絕對回味無窮🔮犇丼。月見日本尾崎和牛丼和牛舖滿整個大碗面,
🔮金糖盒 (必試!必試!必試!)
🔮金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
🔮海膽拖羅蓉千層脆脆
🔮焦糖鵝肝和牛千層脆脆
🔮犇丼。月見日本尾崎和牛丼
和牛舖滿整個大碗面,肉質鮮嫩紅潤有光澤,橙黃色的月見子,新鮮到bling bling,和牛入口即溶,牛香十足,講真真係超級滿足感,係打卡同打飽肚嘅雙重享受!
🔮🦐 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦
餐廳另一招牌菜,虎蝦足足四頭咁大,滿滿蝦膏,上枱時真係香氣迫人,炙燒後蝦肉彈牙鮮甜,味道超級濃郁惹味!
🔮串燒系列
去居酒屋就一定要食串燒
🔮自家製雞皮蝦:香脆雞皮包裹彈牙蝦肉,外脆甘香,蝦肉鮮味,每啖都有驚喜
🔮嚴選松板豬:油脂香而不膩,咬落去Juicy極了
🔮安格斯牛肋肉:軟嫩多汁,每一啖都係牛香四溢
🔮厚燒牛舌心:我至愛嘅牛舌 厚切而唔柴,嚼勁十足又多汁
和風時尚的裝潢,坐得舒服又光猛,我就喜歡坐係bar 枱前面,可以即席睇住師父整食物,刀功利落,功架十足,真係好睇又好食呀~
✨️ 想食創意日式Fusion、又鍾意打卡影靚相,金酒屋你一定唔可以錯過!