草根 源自於英語 Grassroots ,即平民百姓的一群,草根一詞,筆者腦海中即時浮現,五六十年代,赤著上身,掛上”祝君早安”長面巾在膊頭,吸著煙的中年男士⋯⋯所以用上 “草根食堂” 作食店名稱,就知道是行大眾化路線,正因為如此,在葵涌廣場一直䇄立不到。草根食堂在葵涌廣場已經十多年,由於在Open rice 太多劣評,而且在葵廣內,有更多立食小店,用醫肚的角度來看,一直沒有需要坐抵幫襯,直至今天朋友相約建議過去,原因那裡卡位多,食野只是其次。從商場進入茶餐廳內,一條長長的走廊分別兩邊都是卡位,一邊可坐四位,而另一邊可坐兩位,又真係幾多卡位吖!下午茶由2:15pm - 7:30pm ,供應時間很長,果然照顧草根階層。而且也有很多選擇,留意到他們的三文治餐是烘底同價,值得一讚。由於看了Open rice 太多劣評,我們隱陣點了兩款多士。因為非繁忙時段,食野只是其次,傾計才是主菜。田園吞拿魚多士$28所謂田園,即是多加兩塊番茄片,配上罐頭呑拿魚的多士,冇難度,相信水準隱定,凍飲都只是$30 抵食。法式西多士$28~西多士是自落牛油,而糖槳都是自己調教味道,依個價錢配餐飲,傾吓講吓的最佳選擇

因為非繁忙時段,食野只是其次,傾計才是主菜。

田園吞拿魚多士$28

法式西多士$28~
西多士是自落牛油,而糖槳都是自己調教味道,依個價錢配餐飲,傾吓講吓的最佳選擇。

凍飲加兩元,兩個餐$58 包兩杯餐飲,坐足一個鐘,算係咁啦!

點餐期間,我以為是枱下拉櫃取刀义,店員在落單時晦氣地說: 唔使揾⋯⋯我等陣攞刀义比你,舊式店舖冇啲 D 。

之後我到收銀處付款時, 接受八達通?
收銀也是同一語氣: 只收現金,冇啲 D !

終於明白,草根不只食堂,是食客?還是店員?
粗聲粗氣又過了一餐。

2019-01-31