2022-11-15
放假約朋友去荃灣遊山⛰️玩水,遊山玩水後當然就開始搵好西醫肚啦,去到荃灣西樓角街170-184號華都中心,見到1樓44號舖的《滷友記》食台灣料理,我哋都好讚同。餐廳光線充足,環境乾淨企理,佢果幅漫畫牆好吸引😍!炸陳皮魚蛋🍡,份量幾多下,所以同朋友分嚟食。魚蛋即叫即炸,上到枱都係熱辣辣🔥的。魚蛋炸到外層香脆可口,裏面非常爽口,食落好有咬口。師傅係打魚蛋時把陳皮加埋落去一齊打,所以食落去有陣陣陳皮的香味和有陳皮粒,好獨特,好味👍古法滷水五花肉麵🍜,$60 五花肉🐷肥瘦均勻,廚師把五花肉炆得剛好,好容易咬開,入口五花肉的油脂係口溶化,散發著油香味。五花腩的油脂流落湯麵度,再同秘製滷水湯汁混合,即令碗麵的味道更有層次,湯汁掛係味度,食落口除了有麵的香味,更有滷水和油脂香味係口散發。台式酥炸雞扒飯🍚$59 炸雞扒即叫即炸,上枱熱辣辣,🐔雞扒外層香脆可口,裏面肉質柔軟嫩滑,好有層次感。佢哋的雞扒飯會有一小碗肉燥分開上比我地,用佢嚟撈飯食好味呀!古法滷水五花肉🐖飯🍚$60 五花肉肥瘦均勻,廚師把五花肉炆得剛好,好容易咬開,入口五花肉的油脂係口溶化,散發著油香味。五花腩的油脂流落白飯度,變成豬油飯咁,再