2023-11-25
今日去咗荃灣食人氣爆登嘅泰國菜,絕對值對你排隊去食!打頭陣就係跟爐上嘅咖哩軟殼蟹,跟爐即點火,咖哩keep住熱辣辣!呢道菜絕對是我今天的最愛!蟹殼外脆內嫩,搭配濃郁嘅咖哩醬汁,口感豐富多層次,軟殼蟹索晒咖哩汁,一啖咬落去啲咖哩湧出嚟,令人回味無窮。配菜好特別咁用咗蘿蔔、茄子、菇,每款都煮得好淋,同樣哋索晒汁!另一道菜就係泰式炒蜆,味道非常地道,用咗正宗泰式材料去炒,好惹味。蜆肉鮮嫩多汁,搭配泰式辣椒醬同埋,帶來一股辣嘅泰式風味。一碟起碼有50隻蜆,好抵食,餸飯一流!小食嗌咗炸蝦餅,外皮酥脆,內裡好彈牙,好有蝦味。另外仲配搭咗炸蝦片,炸得好有蝦味,同埋好脆,食到唔停口。最後燒豬頸肉係必食!豬肉燒得剛剛好,外焦內嫩。配上炭烤味,好有泰國特色。一份好多塊,唔洗點醬都已經好有味。飲品就嗌咗水蜜桃柚子水果茶同荔枝美式咖啡。茶香配上柚子嘅清甜味,唔會好甜,係一種清新感覺,再加上一舊水蜜桃,有咬口之餘仲可以配埋果茶一齊飲。另一杯係荔枝美式咖啡,味道非常獨特,意外地夾。齋啡味配上微微荔枝香甜味令人感覺飲一種天然微甜嘅果糖iced coffee.咖啡嘅苦味同荔枝嘅甜味相互融合,帶來一種獨特的口感。