2025-05-10 91 瀏覽
🍽自己人 (荃灣)📍荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖好耐冇嚟荃灣呢邊行吓,今晚行完街就同屋企人喺度開餐,好好味嘅潮州菜呀👍點心最深刻的係下面呢兩款❤️:~黑蒜帶子燒賣帶子燒賣鮮甜飽滿,黑蒜香醇濃郁,傳統點心華麗變身呀! ~鮮荔枝球好可愛嘅荔枝造型,煙煙韌韌的外皮包著彈牙鮮蝦餡,創意與美味雙重驚喜! 另外呢兩個潮州菜都非常出色😍~潮汕生醃蝦鮮味爆棚🦐🔥蝦肉爽彈,醃製後完全入晒味,蒜蓉、辣椒同香菜嘅搭配令味道層次分明,鹹香微辣,食落去好開胃😄 呢道菜真係潮汕風味十足,食過返尋味!👍🥢 ~滷水鵝肝香濃滑溜,入口即化🐚🔥 鵝肝用滷水慢慢浸煮,好入味,每啖都充滿濃郁鵝肝香!😋搭配青瓜片同紅椒絲,清新解膩,令口感更加平衡!🥒🌶️ 整體嚟講,呢道啲嘢食色香味俱全,服務員態度殷勤有禮,我哋食得好開心,絕對值得一試👍✨
🍽自己人 (荃灣)
📍荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖

點心最深刻的係下面呢兩款❤️:
~黑蒜帶子燒賣
帶子燒賣鮮甜飽滿,黑蒜香醇濃郁,傳統點心華麗變身呀!

~鮮荔枝球

另外呢兩個潮州菜都非常出色😍