2020-12-12 70 瀏覽
今日帶住仔仔去荃灣廣場嘅一田買嘢。事成後佢話想出面食。事實上我都想,因為疫情成日都係屋企食,都有啲厭啦!頭先行嘅時候,已經被waiwaiwai嘅裝潢吸引咗。雖然店名係用幾有意思嘅廣東話,但佢係食東南亞菜嘅。今晚兩個人都試咗唔少菜式,介紹吓先。第一樣係我最推薦嘅招牌泰王蟹肉炒飯!除咗炒飯好惹味之外,仲有蟹肉蟹籽配襯。本身佢有種唔算好濃烈嘅香料味,會令你愈食愈上癮,真心要推薦比大家!第二樣係串燒豬肉、串燒菠蘿。本身我個仔已經鍾意食菠蘿,但佢個樣就話俾我聽呢個燒菠蘿係與別不同嘅。我自己都試吓,果然係又香又甜又開胃。但我個人更欣賞串燒豬肉,真心燒得好香,醬汁非常好味,配埋炒飯簡直係一流!最後係我點比自己嘅生菜包 (因為我想食少少辣野🤣)其實只要啲豬肉有少少汁唔太乾,咁包埋啲生菜式其實已經好好味!(其實仲有個蝦餅都ok嘅)後來上網查到,原來呢間係第二間分店!荃灣友有多一間好味餐廳可以選擇啦!最後要讚下職員好細心、好有禮貌!飲食業難做,更加要支持下好野!

2020-12-07