打風都心心念念想食嘅拉麵,除咗「台風」,我諗唔到第二間!呢間荃灣名店嘅人氣相信唔使多介紹,每次經過都見到門口條人龍長到轉彎。今次學精咗,特登揀平日夜晚8點後先去,好好彩佢哋最近翻新完,座位多咗,空間感大咗,我哋好快就安排到入座,唔使點等!我哋一行二人,男朋友毫不猶豫就嗌咗佢哋嘅皇牌 *魚介豚骨拉麵特盛*。碗麵一上枱真係嚇親,塊叉燒真係超巨型,大到遮住半個碗!本身諗住夾起影張呃like相,點知佢肉質實在太稔滑,筷子一夾就應聲斷開,完全係入口即溶嘅級數,油脂甘香,瘦肉部份都好軟腍。湯底濃郁,充滿魚介鮮味同豚骨厚重感,但又唔會死鹹,飲完唔會口渴。麵條硬度適中,掛湯力強,每一啖都係享受。我就試咗個 *骨膠原撈麵*,叉燒係切成一粒粒,撈埋惹味醬汁食好過癮。最欣賞嘅係佢哋嘅客製化服務,配料可以自由轉換。好似我唔食筍,就可以免費轉做溏心蛋。隻蛋煮得啱啱好,蛋黃呈誘人嘅橙黃色膏狀,好滿足!😋 曾經都掙扎過想轉做嗰塊大叉燒,但實在太誇張,怕食唔晒,下次有機會再挑戰!總括嚟講,食物質素、服務同環境都冇得彈,難怪係區內人氣王。如果你係拉麵控,又喺荃灣附近,呢間絕對值得你排隊一試,絕對會再encore!