餐廳: 樂茶軒 (大館)
資訊:

2020-06-19 1400 瀏覽
之前去大館做野發現到呢間素食茶館,今晚同男朋友黎試一試。呢度茶既種類有好多,另外仲有茶雞尾酒同埋樂茶啤,岩哂中意飲酒既人。我地本身對茶唔多認識,所以等店員介紹左月季白茶,有抗氧化功效,岩哂女仔飲,第一杯會先沖好,之後會畀壺熱水可以自己沖,焗5-10秒就可以飲。樂茶啤 - Honey Black Tea Brut Ale,用左蜜香紅茶既啤酒,因為茶種本身個蜜香味令到啤酒飲落甘甜順口,好特別。是日老火湯 - 節瓜花生眉豆湯,好有heart既老火湯,材料十足。台式馬蹄水餃 🥟水餃個皮好薄好滑,由於係素食,水餃個餡料都係素食做成,除左馬蹄粒以外,仲有紅蘿蔔絲同黑木耳絲,食落好有咬口,配埋個湯清清地,有d菜同金菇。藕斷絲連兩款唔同既煮法,其中一款係炸蓮藕條,唔會有好厚既炸粉,保留住蓮藕爽脆既口感,另一款係煎蓮藕片加素肉餅,素肉餅煎得好香口,配埋底部既蓮藕片,口感一流,最後食埋中間個粒甜甜既冰糖葫蘆。芝士南瓜咕菇咕🧀南瓜粒洋蔥粒加芝士舖滿係磨菇上面,焗完磨菇都唔係太乾,因為有洋蔥粒多左一重口感。蜜糖香檸柳呢個用左素魚柳,肉質鬆軟得黎,表面個炸粉又唔會太厚,加埋個酸酸甜甜既蜜糖香檸醬,甜而不膩。金銀
之前去大館做野發現到呢間素食茶館,今晚同男朋友黎試一試。

台式馬蹄水餃 🥟
藕斷絲連
芝士南瓜咕菇咕🧀
蜜糖香檸柳
金銀滿屋
一口南瓜粒加上咸蛋黃,表面咸咸地,內裡係南瓜既甜味,呢個配搭好夾。
最後我地再叫左兩個甜品,黃金龍珠球,炸芝麻湯圓,食落有少少似煎堆,炸完之後好香口。
楊枝甘露,甜甜既芒果粒加埋酸酸地既柚子肉,再配埋個雪糕球,凍冰冰岩哂呢幾日咁熱既天氣食。

整體黎講,呢度既素菜都好高質同款式多,中意飲茶既人,呢度都有好多選擇,價錢合理,好值得encore!
2020-06-18