2019-09-11 156 瀏覽
每一次去一間新嘅餐廳,我都好鍾意睇佢地背後嘅品牌故事,今次睇完「不要對我尖叫,日常茶間」更加令我想飲多幾杯~!「不要對我尖叫」原來係有段故......話說創辦人 Jeff主修建築,大學畢業之後,家人期望佢可以繼續深造,但係Jeff一直都懷念細個去飲料店時候,個份濃厚嘅人情味,好想開一間同樣嘅舖頭,家人當然極力反對,甚至係不斷對佢尖叫🤯,於是就用左「不要對我尖叫,日常茶間」呢個名啦!原來移家除左中環,連戲曲中心都有分店,有我最愛嘅菊普,仲有獨別調制嘅「汪阿姐香茅檸檬薑蜜特飲」😂啱曬戲曲中心呢個theme😂雨林紅現泡茶 ($18)雖然個個都鍾意飲珍珠奶茶,不過我更加欣賞台灣嘅泡茶,因為炒茶葉本身已經係一種學問,炒嘅功夫都會影響茶嘅味道,雖然我分唔出佢嘅手工做得好唔好,但係呢杯茶的確令我好回味~雨林紅係一種取自原始雨林古樹茶嘅品種,口感層次豐富,清新得黎帶點水果嘅酸甜,係一種我未接觸過嘅味道,鍾意品茶嘅真係試一試!

「不要對我尖叫」原來係有段故......

雨林紅現泡茶 ($18)