2017-01-12 381 瀏覽
愈黎愈多店舖以主打抹茶甜品開舖,抹茶雪糕幾乎係每間舖都必有既項目。 身為抹茶控,當然忍唔住周圍試。 本身好怕奶味偏重既雪糕,掩蓋綠茶本身既香味(如citysuper 既cha-cha), 但如果茶味太濃分分鐘又會變左奶唔夠,質地唔夠軟滑,似冰多過似雪糕,就好似如果太多牛奶味朱古力味無定企咁啦😂。第一次經過呢間舖個時佢準備開、好簡單既黑白設計,同佢附近既舖頭都有個幾大既對比、所以個日就忍唔住停一停望一望佢會有咩。 廢話講左一大堆,講返雪糕:綠茶味,真係暫時我係香港食過最鐘意既!😘 綠茶同奶既比例岩岩好,食入口綠茶味行先又不失雪糕既滑溜。所以食完就一試成主顧喇! 差唔多每次行過都要幫襯下! 仲有佢個黑炭筒都係正正子!本身好怕啲waffle 俾雪糕浸到淋哂好難食,有啲整定係到唔知為左可以擺得耐定咩又硬到牙都咬都崩,所以通常都揀杯,不過佢個黑炭筒又真心好味喎、所以試左一次之後就多數都食筒喇(除非本身食飽左啦☺️)其實仲有其他味都好食!期間限定既好立克,味道拿捏得仲好過好多好多茶記水吧(成日遇到熱就成個底都係粉團,入口杯野稠到乜咁,凍又淡到死既經驗我相信好多人都試過),更加唔少得既係波子汽水味既雪
廢話講左一大堆,講返雪糕:
其實仲有其他味都好食!期間限定既好立克,味道拿捏得仲好過好多好多茶記水吧(成日遇到熱就成個底都係粉團,入口杯野稠到乜咁,凍又淡到死既經驗我相信好多人都試過),更加唔少得既係波子汽水味既雪糕,色靚之餘味道又真係夠。

2017-01-12