2015-04-21 1186 瀏覽
抹茶館近排喺香港慢慢興起,以家出名嘅程度都算勁,作為潮人嘅小編緊係要去朝聖一下!小編今次去食嘅係旺角雅蘭中心嘅分店,上到2樓其實一望就知抹茶館喺邊,因為實在太多人排隊!雖然比起高峰時期差好多,但係最後都等左30分鐘嘅。喺等嘅期間小編同朋友借左本Menu黎睇,諗定想食乜嘢,見到menu上面嘅圖片確實真係幾吸引,令到食慾大增!終於到小編嘅時候,禮貌嘅服務員帶左我地去左2人位,係一個幾好坐嘅環境,雖然同隔離台都幾痴埋,但係都可以接受嘅。 好快地,我地已經嗌嘢食,最後我地嗌左:滑蛋鰻魚丼、滑蛋蝦天婦羅丼、忌廉牛奶抹茶、牛奶抹茶。先講下滑蛋鰻魚丼,其實一上到台嘅時候,小編瞬間唔想食! 因為小編唔太中意生嘅菜,亦唔中意番茄,同奇奇怪怪嘅醬,但係個飯就有齊呢啲嘢! 但係其實撇開呢啲嘅話個飯係幾好食嘅! 但係有頭先上面所講嘅個堆嘢已經扣晒分!至於滑蛋蝦天婦羅丼就冇小編憎嘅個堆嘢,而且其實幾好食!蝦質地好食,唔會話好多粉,呢個係好加分嘅一點。至於飲品方面其實係幾失望,因為小編知道抹茶一定苦,所以小編揀左忌廉牛奶抹茶,諗住可以甜啲,點知仲苦過酒樓啲茶!真係太苦啦!

2015-04-17