2010-12-30
由於突然間屋企人話出去食晚飯,響諗唔到去邊之際,再次到萬發光顧。由於最近才食完大腸,牛柳肉之類,唔想再叫同樣嘢,所以叫左以下幾款。玫瑰露冰鎮鵝掌亦 - 味道剛剛好,酒味不會太重又不太咸,亦身本身也很大件。爽滑魚皮 - 不算話好特別,但個薑蔥鼓油味道都好好,好像是40蚊,大大碟,都抵食。石頭鍋燒雪菜芥蘭片 - 夠特別,特別D肉碎用來撈飯,一流。油浸荀殼魚 - 非常出色,外趣內軟,雖然用油浸處理,但仍然好有魚味。極力推介。椒鹽鯇魚鮫 - 椒鹽萬發的確係出色,喜歡吃魚,但又唔想好多骨的,一定會喜歡。鯇魚鮫的肉又特別滑,椒鹽又香口。簡直係鮮魷同九肚魚外一個好好的選擇。黃金花竹蝦 - 咸蛋黃包住成隻蝦,超香。花竹蝦頭大多膏肉彈牙,食完包你大聲嘩,膽固醇雖然高D,但係又係必吃項目。雖然220蚊,但個人就覺得OK,因為口感真係好豐富。鼓椒炒花甲 - 食過油鹽水花甲同呢個比,雖然好味,但個人比較喜歡油鹽水煮多D。原本諗住食小小,但實在太美味喇,大家都滿載而歸,本來話去食糖水都食唔落!我還見到牆上餐牌有芝士焗賴尿蝦肉伊麵,啫啫魚卜等等。我一定好快會去KO佢。
石頭鍋燒雪菜芥蘭片 - 夠特別,特別D肉碎用來撈飯,一流。