2021-08-16
今晚屋企無煮飯,帶左媽咪去屋企附近個商場食野,媽咪見到哩間食馬來西亞特色船麵餐廳就帶左我入去搵位坐低,餐廳內佈置色彩繽紛,牆上除了掛有馬來西亞由水上坐艇先食到既特色船麵演變至今天我地身處既餐廳裡食到既船麵的變化相片。我地望一望個餐牌,我幫媽媽點左個自選船麵,以牛肉濃湯做湯底,金邊粉面底,媽媽喜歡食肉,配料就選滷水雞翼、牛展、扎肉、豬頸肉多肉種類。我就望到枱上貼左個芫荽山牛柳船麵,食芫荽有多種功效,除能夠解毒、止咳、化痰,以及緩解胃脹等,可說是加強身體的保護力食療,但因為味道特殊,未必人人接受到,我一於挑戰下先。飲品係泰妹蘭香籽的荔枝口味同椰青水。自選粉麵濃底濃郁既牛肉味,滷水雞翼同牛展都煮得好入味。芫荽山牛柳船麵,湯面鋪滿大量芫荽和炸豬皮,青草般顏色既湯底,麵底採用特幼細的米粉,當中既牛肉片鮮粉嫩色,食落唔會韌及榎口。飲埋滑溜既蘭香籽飲品如同去了一倘馬來西亞之旅一樣。
飲品係泰妹蘭香籽的荔枝口味同椰青水。
自選粉麵濃底濃郁既牛肉味,滷水雞翼同牛展都煮得好入味。
飲埋滑溜既蘭香籽飲品如同去了一倘馬來西亞之旅一樣。