1K
2017-11-29 1328 瀏覽
由登打士街一路數到廣華街有無數茶飲店,除左呢間皇茶同新開嘅大卡司未試過,其他都試過,一般我都係選KOI。呢間皇茶其實開左一段時間,唔清楚同大陸嘅皇茶有冇乜關係,但都聽過有唔少人讚好。今次終於的起心肝行過黎試試,9點零鐘黎到,店面唔算大,但以茶飲店黎計,設有幾張高枱櫈,供客人堂飲,喺香港黎講都算難得。驟眼睇店面好似好多人,一共三張枱,只有一張有位置,但近門口位置對情侶塞住,我地都懶得開口,見到咁情形,我亦都冇多大興趣要喺店內坐,加上已經食左飯,亦唔會特別點小食,於是只係買左一杯飲品算。餐牌同喺大陸見到嘅皇茶相似,有芝士奶蓋系列、純茶、水果茶、沙冰等,飲品定價$15-33,可加錢配椰果/珍珠/蘆薈/紅豆/oreo皇芝士奶蓋金鳳茶王 $28強調用上anchor呢個品牌嘅牛奶加入芝士製成奶蓋層,冇開粉,係真奶蓋茶。奶蓋層係正常厚度,聞落就唔算話好香芝士味。口感屬於軟滑,唔會好快溶到冇哂,頭兩啖有芝士味,但因為唔算好稠身,茶底好快已經沖破芝士層。奶蓋嘅奶味強烈,少左一份芝士嘅鹹香。茶底方面揀左比較濃嘅金鳳茶王,茶味出眾帶澀。香港啲茶飲店,先唔好講層芝士做成點,連個茶底都唔夠濃。呢間第一次黎,都可

皇芝士奶蓋金鳳茶王 $28

香港啲茶飲店,先唔好講層芝士做成點,連個茶底都唔夠濃。呢間第一次黎,都可以一試。

餐牌:

2017-11-28
$28 (宵夜)