2018-09-10
好今晚和好友慶祝生日,知道她喜愛吃日本菜,所以揀左Teru Teru和她慶生餐廳以日式木系的裝潢配以一系列西式的decoration,加上一排大大的窗户,簡潔明亮,極有格調,風格揉合了西日元素, 今晚我們坐近窗邊的位置,感覺好開揚好舒服牛油果蝦肉~牛油果+蝦肉+蛋白mixed埋有少許山葵的沙律醬和三文魚籽,用苦菜(一D都唔苦)盛住一齊食,好:魚醬野菜棒: 蔬菜條擺放得好有藝術感,有大約十多款日本蔬菜,如青瓜,黃椒,京都蘿蔔仔,樱桃蘿蔔,北海道栗米等,全部都非常鲜甜,配以鯷魚醬和麵豉醬,即時有提鮮的作用左面: 鯷魚醬~ 呢個鯷魚醬好有魚鮮味,味道有少少似蝦醬但無咁咸,好惹味!餐廳經理話如果 鯷魚醬做得唔好,會有層油浮在面和有腥味,但呢個醬就整得好惹味右面: 麵豉醬: 麵豉醬帶甜味 ,麵豉好大粒甲羅燒~芝士下面cover住大量蟹膏和蟹肉,好鮮甜,好好味]秋刀魚刺身~餐廳經理介绍話呢個季節的秋刀魚最肥美,所以不妨試一客刺身,估唔到秋刀魚魚肉係咁腍和咁鮮甜,一D都唔腥,雖然魚肉算太多炸秋刀魚骨~經理好細心免費炸左魚頭和魚骨俾我地食紅酒煮牛舌~牛舌好厚好大條,炆得好腍好腍,牛味濃,配埋紅酒煨汁
揀左Teru Teru和她慶生
牛油果蝦肉~牛油果+蝦肉+蛋白mixed埋有少許
山葵的沙律醬和三文魚籽,用苦菜(一D都唔苦
)盛住一齊食,好:
和麵豉醬,即時有提鮮的作用
左面: 鯷魚醬~ 呢個鯷魚醬好有魚鮮味,味道有少少
似蝦醬但無咁咸,好惹味!餐廳經理話如果 鯷魚醬
做得唔好,會有層油浮在面和有腥味,但呢個醬就
整得好惹味
右面: 麵豉醬: 麵豉醬帶甜味 ,麵豉好大粒
甲羅燒~芝士下面cover住大量蟹膏和蟹肉,好鮮甜,好好味
秋刀魚刺身~餐廳經理介绍話呢個季節的秋刀魚最
肥美,所以不妨試一客刺身,估唔到秋刀魚魚肉
係咁腍和咁鮮甜,一D都唔腥,雖然魚肉算太多
炸秋刀魚骨~經理好細心免費炸左魚頭和魚骨俾我
地食
紅酒煮牛舌~牛舌好厚好大條,炆得好腍好腍,牛
味濃,配埋紅酒煨汁,好惹味
松葉蟹蒸籠飯~一絲絲生拆的松葉蟹肉,加上大
大大粒三文魚籽和蛋絲,密密麻麻的cover住濕
潤軟滑的飯粒,香噴噴的飯香充滿松葉蟹香和三
文魚籽鮮味,好好味呀
蟹肉三文魚籽和蛋絲勁多
食好野真係會令人快樂ga今晚朋友也好滿意,
大家盡慶而回