2015-06-07 929 瀏覽
韓流襲港,行過旺角女人街時,見到依一間價錢看似唔太貴又幾好食咁,就入去試下。 門外有部大電視播住韓國MV,店員的服務態度親切有禮,又唔會冷落門外既客人,又會主動問客人既需要。 咁我同朋友入去就叫左個鐵板燒 (牛肉)同泡菜餃子石頭鍋烏冬。等左大約5分鐘就有野食啦。 佢啲開胃前菜:醃青瓜、泡菜等,都好好味,唔會過咸或太酸,既惹味又開胃,而分量唔會過多,岩岩好。 先講下依個牛肉鐵板燒,依個鐵板燒上面有一隻香滑美國雞蛋,個蛋黃未全熟,所以蛋黃可以撈住D白飯一齊食,提高飯既味道;個白飯就應該係用珍珠米,粒粒飽滿圓滑,食起上黎唔會話太乾身;佢D牛肉好新鮮,肉質幼嫩,咬落去就有香甜既肉汁流出,非常惹味。 仲有新鮮既蔬菜做伴菜,又唔會變哂黃。用黎解膩一流。咁我朋友個泡菜餃子石頭鍋烏冬,用料足,湯底帶有微辣,粉絲吸收哂湯既精華,非常惹味!個湯又好飲,D餃子唔會爛哂而食唔到,反而可以保持到原隻,冇穿冇爛,咬落去又有湯汁,好香口。 依一餐好食得黎,又唔貴,真心覺得正!推薦大家同另一半去試。