2023-10-20 2967 瀏覽
良朋歡聚,一起品嘗,齒甲留香。約一班夜鬼午餐難,早茶更難,經友人努力下,終於成局,事不宜遲當日叫咗如下,灌湯餃,蝦餃,明蝦角,牛骨髓,芋角,蝦腸,流心奶黃包,雞卷,鮮竹卷,棉花雞,鳳爪,第一叉,沙翁,芝麻卷,海蜇頭。灌湯餃~做法正統,料足,湯鮮味,一細口咬下去再吸,嘩!小心熱,辣到口。蝦餃~晶瑩剔透,皮不會過厚,蝦味鮮,筍及肥肉配合下一流,兒時味道回來了。明蝦角~足料,唔會食到一口油👍🏻芋角~ 外夠蓬鬆,內夠飽滿,滿滿的芋頭蓉,一樣唔會食到一口油。蝦腸~ 米味香,粉皮滑,厚薄適中,好味。流心煎糯米雞~幾特別味道不錯第一叉~美味,大大件,唔會鞋口,一定要試沙翁同芝麻~水準之作!奶黃包~不用多介紹,料足,一咬開,流心即刻爆發,小心熱!雞卷~懷舊物其中之一,有如雞包,包皮沒有太硬及鬆軟,夠熱。 牛骨髓~滑嘟嘟,都係舊味道😍鳳爪,鮮竹卷,棉花雞,水準之上戴返頭盔先,我覺得好唔好食≠你覺得好唔好食,好唔好食因人而異。
良朋歡聚,一起品嘗,齒甲留香。

灌湯餃

灌湯餃~

蝦餃~

明蝦角~
足料,唔會食到一口油👍🏻

芋角~
外夠蓬鬆,內夠飽滿,滿滿的芋頭蓉,一樣唔會食到一口油。

蝦腸~
米味香,粉皮滑,厚薄適中,好味。

流心煎糯米雞~
幾特別味道不錯

第一叉~
美味,大大件,唔會鞋口,一定要試

沙翁同芝麻~
水準之作!

奶黃包~
不用多介紹,料足,一咬開,流心即刻爆發,小心熱!

雞卷~
懷舊物其中之一,有如雞包,包皮沒有太硬及鬆軟,夠熱。

牛骨髓~
滑嘟嘟,都係舊味道😍

鳳爪,鮮竹卷,棉花雞,水準之上

灌湯餃