2011-07-26 116 瀏覽
是夜朋友嚥客,為的是旅美回來小朋友同波友聚聚舊,一行6人來這裡亦是朋友的推介,很久之前亦有同朋友來過,感覺麻麻地, 所以自己無再來的念頭, 菜式方面當然是海鮮為主, 是次沒帶相機沒有相片提供參考了,當晚大致如下:薑葱霸王雞半隻- OK滑嘅肉質, 皮都算爽啩 蒸頭腩- 醃頭腩的底味較清淡,但幾滑下, 喜歡吃魚皮的又可以吃到魚皮,油泡斑片- 每片斬幾厚身下,雖說是油泡但不覺得食到滿口油, 而且重好JUICY添, 不過一齊炒的料頭較少, 除了魚肉差不多是沒有其他的了西芹炒田雞腿- 西芹起晒筋,完全無渣,極品呀,不過田雞腿就比平時的細, 全部是”S” size或者廚師認為太大隻肉質粗嚡啩,鼓油皇蝦碌- 一出場好香私鼓油味, 食落也如是, 尤其蝦頭嘅殼基本上已拿走,又走過油, 加上蝦膏嘅香味, 蝦頭比肉身更有吸引力呀, 一個好傳統但又好出色嘅廣東小炒, 如果蝦可以大一個碼就更加”Good”啦蝦醬炒通菜- 非常之香口, 菜夠幼嫩, 油塩水煮蜆- 蜆的size屬於”M”那種, 浸住蜆的煮蜆水不是清而是”濁”的, 味道正常, 只是賣相輸蝕咗D, 粉絲蒸帶子- 一人有兩隻, 印象較深刻的是帶子肉有咬口,

薑葱霸王雞半隻- OK滑嘅肉質, 皮都算爽啩

, 不過一齊炒的料頭較少, 除了魚肉差不多是沒有其他的了

西芹炒田雞腿- 西芹起晒筋,完全無渣,極品呀

蝦醬炒通菜- 非常之香口, 菜夠幼嫩,

粉絲蒸帶子- 一人有兩隻, 印象較深刻的是帶子肉有咬口,而且又不是淋好多油上面, 放面嘅炸香蒜亦是點到即止
,只係如果粉絲多一點的話會更加好囉,

鼓椒炒蜆- 蜆同樣的細隻, 水準並不太高

香蒜骨- 有人話好咸,但跟住食嗰舊又話”正常”不過自己就覺得肉質夠為硬咗D,大部份只食到外面嘅味而肉裏頭嘅醃味則好少,

鼓油皇炒麵- 這個真的有點問題, 只看樣子是夠色水的,但一食落口出奇的淡味,無老抽亦無生抽味更加無咸味, 到底是為了迎合潮流定還是個人技術就真的無從稽考了,

上湯浸覓菜- 這個菜比較”老身” 經常同自己講”粗纖維啫, 粗纖維啫,有助消化”

整體表現未算理想, 尤其味道的控制, 時濃時淡, 想必自動波不會來,
2011-07-22