2018-08-04 59 瀏覽
之前一直想試呢間cafe,難得佢由灣仔搬左去尖沙咀,星期五晚約埋朋友一齊去試。店鋪裝修走民青風,亦配合郵意主題,到處貼滿postcard,我同朋友當然唔會放過打卡嘅機會。餐廳以自助形式運作,大家叫完野食野飲就可以隨便揀位坐,店員會俾一個電子提示器,有得攞就會響。座位方面亦有不同選擇,包括普通嘅位或地下sofa。餐廳最低消費係每人一杯飲品,我同朋友叫左曖昧(strawberry and blueberry yogurt smoothie)、伊甸園(apple and mango yogurt smoothie)、咖啡。至於食物就叫左卡邦尼意粉、白酒辣蒜蛤蜊意粉、煙三文魚火箭菜薄餅,甜品就分別有豆腐蜂蜜芝士蛋糕同檸檬威士忌糖漬凍餅。首先有得攞嘅係飲品同意粉,cafe飲品嘅質素好重要,兩杯smoothie顏色吸引,可惜味道偏淡,但飲得出係用希臘yogurt整,適合想飲無糖飲品嘅朋友。至於友人嘅咖啡拉花圖案係心形,味道唔錯,cafe黎講算不過不失。至於意粉就好一般,分量少而且調味麻麻地,唔知係未放耐左,感覺仲有d凍。之後試嘅係煙三文魚火箭菜薄餅,pizza攞到返位仲係熱辣辣,焗嘅時間掌握得好,

之後試嘅係煙三文魚火箭菜薄餅,pizza攞到返位仲係熱辣辣,焗嘅時間掌握得好,所以好脆口。而且蕃茄汁好味,加上主角煙三文魚,整體配合得天衣無縫,值得一讚!

最後試嘅係豆腐蜂蜜芝士蛋糕同檸檬威士忌糖漬凍餅,兩樣甜品都整得幾好,餅身嘅質感啱啱好,唔會太軟或太硬,餅底亦ok,同餅身算夾,兩者口感唔會差太遠,成件餅一刀切落去亦唔會好易散。個人比較鐘意豆腐蜂蜜芝士蛋糕,因為有濃濃嘅豆腐味,芝士味唔會太重而搶去豆腐味,兩者平衡,會令人想一食再食。至於檸檬威士忌糖漬凍餅都有香濃嘅檸檬味,好醒胃。

第一次黎呢間自助cafe,環境裝修有心思,而且無限時,可以同朋友坐低慢慢邊食邊傾,適合想輕鬆享受食物嘅朋友,我同朋友當晚都係餐廳chill左近四個鐘。最後朋友仲俾不同款式嘅Postcard吸引,買左黎寄,餐廳亦好細心咁提供代寄服務,抵讚