OT放工喺公司附近已經冇嘢好食😴,所以搭車出咗旺角醫肚仔。我哋見金雞廣場有間「點心到MIX·大排檔」收得夜,就一於幫襯吓。餐廳人氣好高,集合唔同年齡層嘅客人,夜晚十點幾都坐滿一半人👏。呢度環境幾四正,座位闊落,光光猛猛,冷氣充足。原本我以為餐廳全日都有賣點心,但原來只限日頭,佢夜晚就會化身成為大排檔,主打小菜🥢。餐廳定價屬正常水平啦,介乎茶餐廳同酒樓之間,不過勝在大大碟!蜜椒牛柳粒($108),🐮牛柳粒好掂,色香味俱全,賣相吸引。菜式調味相當惹味,帶黑椒嘅辛辣,但同時又有蜜糖嘅甜。🥩牛柳大大粒,有接近廿粒,而且質素唔差,肉味濃郁,肉質軟腍。🥖薯仔似乎有先煎香再炒,所以外脆內軟;最後仲有三色燈籠椒同洋蔥等一齊爆香,索咗唔少汁,如果配白飯食一流。龍門鴛鴦炒米($77),🥘我無概念鴛鴦炒米係點樣,以為係鴛鴦炒飯啲Friend,有兩隻汁,但原來係指炒米粉拼炒粉絲🍜!估唔到兩樣撈埋一齊食都幾夾,炒米炒得夠鑊氣,麵質爽彈唔油膩。佢味道偏清淡,同牛柳粒啱啱相反,互補優勢。除此之外,餐廳仲用足料炒,有成十幾隻蝦🦐、叉燒、蛋同芽菜等,誠意度十足。杏汁燉白肺湯($45/盅),湯品最重要係夠熱🔥,佢堅係滾熱
杏汁燉白肺湯
杏汁燉白肺湯
杏汁燉白肺湯($45/盅),湯品最重要係夠熱🔥,佢堅係滾熱辣送出,正啊。杏汁豬肺湯煲至奶白色🐷,飲得出無落味精,幾清潤;但可能由於落咗雞肉一齊煲,就有啲啲油。燉湯而言佢真係唔算貴,買湯包返屋企飲都差唔多價。
總括嚟講,想喺舒服環境下嘆大排檔風味美食,我高度推介呢度👍。餐廳嘅廚師手勢好,食物出品比唔少中菜館還要出色,兼且真係還原到大排檔嗰種即炒鑊氣😝。