2019-09-16
#素一 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖-----最近中秋食得冰皮月餅多(幾乎一日兩個)食到覺得自己成個人都好heavy 所以同朋友出街食飯就特登揀間素食餐廳 等自己可以食多兩條菜 會自我感覺良好D😆呢間餐廳裝修感覺現代化 配色行高貴典雅風 燈係玫瑰金色 牆身則以淡綠淡紫同白色為主 座位幾寬闊好坐 好適合約朋友傾計食飯😜-#燒菠蘿:香甜多汁 質感脆身 無咩渣 😊-#親子花之戀/三文魚壽司/玉子芝士壽司:場內有好多素壽司 造型幾可亂真 好得意 打卡一流 三文魚係以鹹蒟蒻製成 口感幾爽口幾有趣 不過畢竟係素 唔好以真三文魚味道黎作量度標準 呢個已經算係有gimmick得黎 味道唔差-#薯仔沙律:必食之選 薯仔夠蓉得黎又帶少少薯仔粒 口感不錯 質感扎實 味道調得好完美 令人欲罷不能 B仔一共食左5小碗(容易飽嘅朋友仔千祈唔好學呀)😂-#薑醋蛋:味道酸甜醒胃 非常入味 醋味夠濃 而且滋補養生 又係必食之選-#上海烤麩:由於烤麩製作過程頗費時 通常上海菜食四喜烤麩都唔平 幾廿蚊 得個幾粒 呢度有得任食 而且好味 所以B仔都食左唔少-#冰鎮咕嚕肉:晚市先有附送 唔係任
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖
#燒菠蘿:香甜多汁 質感脆身 無咩渣 😊
#冰鎮咕嚕肉:晚市先有附送 唔係任食 咕嚕肉外形非常像真 外皮炸得熱辣辣且非常香脆 入面係雞髀菇黎 調味得當 一D都唔輸真咕嚕肉😋
#芋圓椰汁西米露:芋圓質感稍為太淋身左少少 不過椰汁椰味香濃 而且用左需要較高烹煮技巧嘅大西米代替小西米 幾特別幾有心思
除左上面提及過嘅食物之外 仲有更多其他選擇 例如 金沙炸鮮冬菇 沙爹羊肉串 香煎腐皮卷 素雜錦薄餅 日本番薯仔 百香果啫喱 素熏魚 牛油果手卷 炸饅頭 豆漿 麻醬豆腐 醬油炒河 雜菌素蝦 茄子四季豆 煙肉雲耳炒沙葛 綠豆沙 白胡椒咸菜涼瓜 同支竹蘿蔔紋牛腩 等等 整體黎講 食物選擇唔算極多 但亦唔少 質素基本上都達中上水平 外形亦做得頗為精緻😄
♥︎價錢:
➳ 午市(75分鐘/早上11至下午2:30):