2019-01-10 911 瀏覽
農曆新年前最多開倉清貨,今次放工來了紅磡這邊掃貨。之後要食野補充返,上開飯見到三河屋風評不錯又抵食,梗係要試吓!如果只看門面,我估普通行過都未必會入去食。 一間小小的食店,無論門面還是內部也感覺出是老舖。貼在牆上的menu及裝飾也已經泛黃,很有年代感。雖然沒有壽司(不過有刺身),但有其他很多在香港坊間也未必有的選擇,例如漬物、關東煮、大阪燒等,這間小店都應有盡有。我同朋友叫咗三文魚刺身、關東全煮、咖喱吉列豬扒飯同鰻魚飯。三文魚刺身以68蚊來說,份量不少,鮮甜肥美。最特別係用咗昆布碎放在三文魚底,不是一般的蘿蔔絲和紫蘇葉。 昆布食落少少咸咸地,都幾得意。關東全煮內有7樣食物,分別是雞蛋、蘿蔔、獅子狗、芋絲、蒟蒻 (木薯糕)、淮山卷和鯊魚蛋,碗邊放了少少黃芥辣。蘿蔔入哂味好食;個鯊魚蛋非常淋,都幾特別。其他就正正常常。個湯就覺得普通,甜豉油太重,偏咸,好在無點影響裏面食物的味道。咖喱吉列豬扒飯好大份,滿滿的咖喱覆蓋了大半隻碟,賣相吸引。味道方面是甜咖喱唔辣。豬扒雖然不算好juicy但都唔算乾。成個飯總算唔錯。鰻魚飯d鰻魚有兩大舊,而且都幾肥美,頭尾燒得脆脆地,如果成條都有呢個效果一定更正。

我同朋友叫咗三文魚刺身、關東全煮、咖喱吉列豬扒飯同鰻魚飯。

昆布食落少少咸咸地,都幾得意。

三文魚刺身

關東全煮

咖喱吉列豬扒飯好大份,滿滿的咖喱覆蓋了大半隻碟,賣相吸引。

咖喱吉列豬扒飯

鰻魚飯d鰻魚有兩大舊,而且都幾肥美,頭尾燒得脆脆地,如果成條都有呢個效果一定更正。鰻魚汁超多,一定夠撈飯。

鰻魚飯

鰻魚飯會跟一個麵豉湯,第一次見麵史湯有芽菜,清清地唔太咸都幾好飲。
麵豉湯

2019-01-09